De hongerstaking werd georganiseerd door de beweging Rwadari Tehreek (Beweging voor Tolerantie) die zich inzet voor respect voor alle godsdiensten in Pakistan. Een grote groep demonstranten nam deel met verschillende religieuze achtergronden.
Doel van het protest is de Pakistaanse regering aan te zetten tot het uitvoeren van het zogeheten Nationale Actie Plan (NAP) om moslimterrorisme tegen te gaan. De regering nam het actieplan aan na een aanslag van de Taliban op een school in Peshawar in december 2014. Daarbij kwamen 134 kinderen en negen volwassenen om het leven.
Nadat het actieplan was aangenomen, werd het juridisch systeem echter niet hervormd, zegt de voorzitter van Rwadari Tehreek, Abdullah Malik. Hij wil dat de regering beleid implementeert voor de lange termijn, waarmee “lesmateriaal wordt herzien, materiaal met hatelijke teksten wordt uitgeroeid en omvangrijk beleid wordt aangekondigd om de maatschappij te ontwapenen”.
De laatste twee jaar heeft de Pakistaanse regering wel al 182 madrassen, islamitische religieuze scholen, gesloten omdat er extremisme werd gepromoot. Dat is echter niet genoeg, zegt een van de Christelijke actievoerders, Samson Salamat tegen AsiaNews. “2016 is begonnen en we hebben nu al grote terroristische aanslagen meegemaakt. Het plan van de regering lijkt te hebben gefaald.”
Abdullah Malik zegt dat “alle soorten wapens nu verboden moeten worden”. “De regering moet haar constitutionele verantwoordelijkheid nakomen om veiligheid en zekerheid voor alle burgers te garanderen.”
(KN/AsiaNews)