Pakistan: "Golf antichristelijk geweld dreigt"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In Pakistan dreigt een nieuwe golf van antichristelijk extremisme. Dat zegt father Aftab James Paul, directeur van de diocesane commissie voor interreligieuze dialoog van het bisdom Faisalabad.
foto-pakistan-200-x-132

In Pakistan dreigt een nieuwe golf van antichristelijk extremisme. Dat zegt father Aftab James Paul, directeur van de diocesane commissie voor interreligieuze dialoog van het bisdom Faisalabad.

Aanleiding is een ernstig voorval van een valse beschuldiging van blasfemie aan het adres van een jonge succesvolle christelijke winkelier, meldt AsiaNews.

Vorige week woensdag werd Imran Masih uit Hajwary, uit het district Faisalabad, plotseling het doelwit van de woede van moslims uit zijn directe omgeving. Volgens zijn pastoor, Yousaf Yaqub, ligt de achtergrond van die woede in het zakelijk succes van de christen, wiens groentewinkel beter gelegen is en een hogere omzet heeft dan de andere in de omgeving.

"Imran had net zijn winkel schoongemaakt en ging op straat het verzamelde afval verbranden, zoals iedereen dat altijd doet", vertelt pastoor Yaqub aan AsiaNews. "De eigenaar van een nabijgelegen winkel begon hem daarop luidkeels ervan te beschuldigen dat hij bladzijden uit de Koran aan het verbranden was, waarop andere moslims gealarmeerd kwamen toegesneld. Hij werd lange tijd geslagen en gemarteld voordat de politie hem kwam ontzetten. Doordat een tweede moslim zich als getuige meldde is tegen Imran onderzoek ingesteld." Uit vrees voor verdere aanvallen door de extremisten zijn de familieleden van Imran ondergedoken.

Het nieuws van zijn arrestatie ging als een lopend vuurtje door de moskeeën van de stad. De gevangenis waar de jonge christen werd vastgehouden werd kort daarop belegerd door duizenden woedende moslims die om zijn dood riepen. De menigte blokkeerde de hoofdwegen en stak autobanden in brand.

Volgens pastoor Yaqub leven christenen en moslims in de regio al tientallen jaren vreedzaam samen en hebben dergelijke incidenten zich niet eerder voorgedaan. Armoede, zakelijke jaloezie en de economische crisis kunnen volgens hem de spanningen hebben verhoogd en daarmee confessionele haat hebben gewekt.

De diocesane commissie voor interreligieuze dialoog van het bisdom Faisalabad heeft een bijeenkomst georganiseerd tussen leiders van moslims, katholieken en protestanten in het gebied. Doel is de gerezen spanningen te verminderen. Volgens father Aftab James Paul zijn de recente aanvallen een teken van een "nieuwe golf van anti-christelijk extremisme" in het land.

Bron: AsiaNews