Pakistan: gemengd echtpaar vogelvrij

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De religieuze intolerantie in Pakistan neemt steeds grotesker vormen aan, meldt AsiaNews. Het nieuwste voorval van onverdraagzaamheid betreft een...
20110722_Pakistan01

De religieuze intolerantie in Pakistan neemt steeds grotesker vormen aan, meldt AsiaNews. Het nieuwste voorval van onverdraagzaamheid betreft een christelijke man en een moslimvrouw die wegens hun huwelijk uit vrees voor geweld van de ene plaats naar de andere vluchten.

 

De bisschop van Islamabad is furieus: "Het huwelijk moet vrij zijn. De staat dient de vrijheid van hun keuze te garanderen."

Liefde op het eerste gezicht

Toen moslima Astma Zubaida en christen Basharat Masih elkara ontmoetten was het liefde op het eerste gezicht. Beiden woonden in de stad Gujranwala, waar zij leerkracht was en hij op de schooladministratie werkte. Ze trouwden september vorig jaar zonder instemming van beider families. Sindsdien zijn ze op de vlucht nadat ze verschillende keren met de dood zijn bedreigd.

Het paar zocht bescherming bij de politie. Agent Malik Arif: "Ze vroegen om hulp omdat de situatie volgens hen levensbedreigend was. De klacht kwam erop neer dat haar familie hem verschillende keren heeft aangevallen en ook zijn familie lastig valt. Ook die is gedwongen te vluchten."

"Ze willen hem dood"

Een van Masih’s familieleden, die om veiligheidsredenen anoniem wil blijven, verklaarde tegenover AsiaNews: "We zijn bedreigd, ons huis is aangevallen en ze hebben ons zelfs met stenen bekogeld. Maar Basharat loopt meer gevaar: ze willen hem dood. We hebben om hulp gevraagd, maar niemand doet iets, noch de politie noch de lokale politici."

"Illegaal"

Maulana Muhammad Sultan Haider, een moslimgeleerde in Islamabad zegt dat "alleen een moslimman een niet-moslim vrouw kan trouwen, want het zou het (geloof -red) de toekomstige generaties alleen maar verwateren. Ik veroordeel dit huwelijk en beschouw het als illegaal. Zij kunnen hiervoor worden gedood."

‘slechts dwang"

Daar staat het standpunt van bisschop Rufin Anthony van Islamabad en Rawalpindi lijnrecht tegenover: "Dit is een geval van intolerantie. Het huwelijk is een sacrament tussen twee mensen, anderen hebben daar niets te maken. Een staat die niet instaat €‹€‹voor de keuzevrijheid van haar burgers zal niet lang overleven. Waarom zou een moslim meisje niet trouwen met een niet-moslim? Waarom hebben huwelijken met niet-moslims bekering als doel? Zij zien dat als een grote overwinning, maar het is slechts dwang."

 

Bron: AsiaNews