Pakistan dreigt te worden "getalibaniseerd"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De terreuraanslag op het graf van de Soefdichter Rehman Baba toont het 'soort land" dat "Talibanfanaten" van Pakistan willen maken. Het graf werd met name aangevallen omdat het "open stond voor vrouwen", aldus de Pakistaanse Mensenrechtencommissie HRCP.
ap_pakistan_babamausolium_0

De terreuraanslag op het graf van de Soefdichter Rehman Baba toont het ‘soort land" dat "Talibanfanaten" van Pakistan willen maken. Het graf werd met name aangevallen omdat het "open stond voor vrouwen", aldus de Pakistaanse Mensenrechtencommissie HRCP.

Gezien de "verslechterende veiligheidssituatie" voorziet de commissie een oprukkende Talibanisering van het land. Na eerdere gewelddaden, waaronder de vernieling van een tiental cd- en dvd-winkeltjes, werd donderdag in Peshawar het graf van de 17e eeuwse Soefidichter Rehman Baba aangevallen. De dichter was zeer geliefd tot in Afghanistan toe. Hij geldt als een symbool van vrede en tolerantie en zijn geschriften worden tot op vandaag bestudeerd vanwege de boodschap dat God liefde is en dat de naaste respect verdient.

In de vroege ochtend werd het marmeren graf opgeblazen. Het werd zwaar beschadigd. Er waren geen doden of gewonden te betreuren.

De mensenrechtencommissie benadrukt dat Rehman Baba "niet alleen een icoon is voor de Pashtun, maar voor heel Pakistan." Het is "ironisch" dat het graf van een dichter, "geëerd vanwege zijn verzet tegen onderdrukking en zijn inspanningen voor vrede en tolerantie het doelwit is geworden van militanten".

Lokale autoriteiten hebben bekend gemaakt dat de Taliban hadden gewaarschuwd dat vrouwen het graf niet meer mochten betreden. Volgens de politie is Mangal Bagh het brein achter de aanslag. Hij is het hoofd van de extremistische Lashkar-e-Islambeweging.

Vrijdag heeft de lokale bevolking een protestdemonstratie gehouden tegen de aanslag. De Pakisataanse premier Yusuf Raza Gilani heeft diepgaand onderzoek naar de aanslag geëist.

Bron: KN/AsiaNews