Pakistan draagt zorg voor religieuze minderheden over

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Pakistan heeft zijn federale ministerie voor religieuze minderheden afgeschaft. Dit werd vorige week vrijdag bevestigd door Akram Gill op de laatste dag van zijn functie als minister voor religieuze minderheden. De actie is onderdeel van een algemeen plan
20110705pakistan01

 

Pakistan heeft zijn federale ministerie voor religieuze minderheden afgeschaft. Dit werd vorige week vrijdag bevestigd door Akram Gill op de laatste dag van zijn functie als minister voor religieuze minderheden. De actie is onderdeel van een algemeen plan tot decentralisatie, dat reeds door het Pakistaanse parlement is goedgekeurd onder de naam "18de amendement over de regeringsstructuur’.

Het plan waarvan de eerste twee fasen eerder al ingevoerd waren, bereikte vrijdag de laatste fase. In totaal schafte de regering zeven federale ministeries af en droeg hun macht over aan lagere overheden. Daarbij ging het over de ministeries voor Religieuze Minderheden, Voedsel en Landbouw, Gezondheidszorg, Milieu, werkgelegenheid, Emancipatie van de Vrouwen en Sport. Premier Raza Gilani was voorzitter van de bijeenkomst waarop de laatste fasen van het decentralisatieproject werden goedgekeurd en onmiddellijk in werking traden. De regering spreekt met tevredenheid over "een historische stap" en de in democratisch opzicht "belangrijkste reorganisatie sinds de onafhankelijkheid in 1947 om grotere autonomie te verlenen aan de provincies." Minister Akram Gill zei bij de sluiting van de vergadering met enige tevredenheid tegen persbureau Fides: "We hebben geen alternatief . Het was de keus van het Pakistaanse parlement die opgevolgd moet worden". Premier Gilani verzekerde echter dat binnen een week een nieuw federaal ministerie opgericht zou worden voor goede relaties tussen de godsdiensten en mensenrechten. Daar zou de zorg voor religieuze minderheden in ondergebracht worden, inclusief hun welzijn.

Hoger beroep

"We kijken hiernaar uit," zei Gilani. "Het is te hopen dat het nieuwe ministerie voor de rechten van minderheden zal opkomen zoals het vorige ministerie dat deed." Onder de religieuze minderheden ontstond teleurstelling en woede over deze verandering van structuur. De Christen Julius Salik, voormalig premier en minister en president van de Wereld Minderheden Alliantie, kondigde aan in hoger beroep te gaan tegen deze staatshervorming bij het Hooggerechtshof van Pakistan. Het federale ministerie voor Religieuze Minderheden was in 2008 opgezet door de nieuw gekozen regering van de Pakistaanse Volkspartij. Aan het hoofd van dit ministerie stond de katholiek Shabhaz Bhatti, die op 2 maart 2011 werd vermoord. Teleurstelling was er ook dat er helemaal niets gezegd werd over de beruchte blasfemiewetten in Pakistan, die voor religieuze minderheden de grootste bedreiging vormen. (Bron: Fides)