Pakistan: debat over blasfemiewetten

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In Pakistan worden vandaag en morgen paneldiscussies gehouden over de zwaar omstreden blasfemiewetten.
dsc_2094

In Pakistan worden vandaag en morgen paneldiscussies gehouden over de zwaar omstreden blasfemiewetten.

De bijeenkomsten, een in de zuidelijke provincie Sindh en een in de noordelijk gelegen Punjab, moeten leiden tot een vreedzame protestbeweging om de blasfemiewetten ongedaan te maken. Dat zegt Nazir Bhatti, voorzitter van de Pakistan Christian Congress (PCC). Aanvankelijk zouden de bijeenkomsten op drie plaatsen plaatsvinden, maar het debat in Lahore is afgezegd na dreigementen door extremisten. In 1986 voerde Pakistan wetgeving in die het beledigen van Allah, diens profeet Mohammed of de Koran strafbaar stelt. Daarvoor kan levenslang en zelfs de doodstraf worden opgelegd.

Sinds de invoering van de blasfemiewetten zijn minstens 964 mensen aangeklaagd. Daarvan waren er 479 moslim, 340 Ahmadi, 119 christen en 24 behoorden tot overige godsdiensten. Daarnaast zijn er 33 mensen op grond van een aanklacht door woedende individuen of menigten vermoord.

In veel gevallen lijken aanklachten voort te komen uit jaloezie of zakelijke conflicten. Bij recente incidenten kwam meer dan tien christenen om, werden kerken en woningen in brand gestoken en christenen op de vlucht gedreven.

Eerder deze maand organiseerde het Pakistaanse ministerie van godsdienstzaken een tweedaagsee bijeenkomst over aanpassingen van de blasfemiewetten. De bijeenkomst leverde niets op en werd verdaagd tot januari komend jaar.

Bron: AsiaNews