Pakistan: Christenen vrijgesproken

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het Hooggerechtshof van Lahore, Pakistan, heeft twee christenen vrijgesproken die sinds 2006 gevangen zaten wegens het openlijk verbranden van de Koran.
pakistan-200-x-160

Het Hooggerechtshof van Lahore, Pakistan, heeft twee christenen vrijgesproken die sinds 2006 gevangen zaten wegens het openlijk verbranden van de Koran.

De katholieken James en Buta Masih werden vrijgesproken van de beschuldiging van godslastering. Khalil Tahir, hun advocaat en lid van het parlement van Punjab, noemde de vrijspraak na twee en een half jaar een "enorme overwinning", een "zegen van Jezus Christus" en "geweldig nieuws voor hun familie". James en Buta, destijds 70 en 65 jaar oud, werden in oktober van 2006 door hun buurman ervan beschuldigd op straat de Koran in brand te hebben gestoken. Getuigen bij het proces verklaarden dat een lagere rechter de twee had veroordeeld uit angst voor moslimextremisten, omdat tijdens het proces geen enkel bewijs kon worden geleverd.

Uit reconstructie is gebleken dat de dochter van James, huishoudster bij een rijke moslimfamilie, regelmatig afval mee naar huis nam, waaronder oud papier, boeken en plastic flessen. Alles wat bruikbaar was werd verkocht, de rest door haar vader verbrand. De man, een volkomen analfabeet, heeft niet geweten dat tussen het oud papier enkele pagina’s uit de Koran zaten. Bovendien was het laatste dat men van een moslimfamilie kon verwachten dat er delen van de Koran tussen het afval zaten. Na hun arrestatie werden James en Buta veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en een boete van 25.000 roepies (ongeveer 227 euro). Hoewel de advocaat blij is met het vonnis, wijst hij op het lijden dat de hele kwestie tot gevolg heeft gehad. Hij deed daarom een nieuw appel om de gehate blasfemiewetgeving af te schaffen. Deze "moordwet" wekt volgens hem niks anders dan "haat en vooroordeel" tussen de gelovigen van de verschillende godsdiensten.

Volgens de Pakistaanse bisschoppelijke commissie Justitia et Pax zijn sinds de invoering van de blasfemiewetten in 1986 minstens 892 mensen beschuldigd van godslastering. Hoewel de wet erin voorziet is nog niet een keer de doodstraf opgelegd.

Bron: KN/AsiaNews