Pakistan: christen ter dood veroordeeld wegens godslastering

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een rechtbank in Lahore heeft een christelijke man ter dood veroordeeld op grond van valse beschuldigingen van godslastering, meldt AsiaNews....
20140401_Pakistan01

Een rechtbank in Lahore heeft een christelijke man ter dood veroordeeld op grond van valse beschuldigingen van godslastering, meldt AsiaNews.

De beschuldigingen leidde vorige jaar tot een golf van geweld tegen christenen in Lahore. Meer dan 150 huizen en twee kerken gingen in vlammen op of werden vernield.

Proces in gevangenis

Sawan Masih werd eind vorige week veroordeeld tijdens een proces dat in de gevangenis werd gehouden. Daarvoor was gekozen om veiligheidsredenen. De politie achtte het risico groot dat de beschuldigde tijdens het vervoer naar en van de rechtbank zou worden aangevallen.

Rechter Chaudhry Ghulam Murtaza verklaarde de verdachte schuldig op grond van artikel 295 C van het Pakistaanse Wetboek van Strafrecht en veroordeelde hem tot de strop en een boete van 200.000 roepies (rond 2000 euro).

Hij beval ook de vrijlating op borgtocht van de 83 mensen die deelnamen aan de aanval tegen Joseph Kolonie, een christelijke wijk in Lahore. Volgens de rechter was alleen de christelijke man strafbaar in een zaak die de samenleving diep geschokt heeft.

Valse aanklacht

Sawan’s advocaten hebben aangekondigd dat ze in hoger beroep gaan omdat de aanklachten tegen Sawan Masih vals zijn en het gevolg zijn van een ruzie. Toen Sawan Masih vorig jaar naar de islamitische kapper Imran Shahid ging voor een knipbeurt, weigerde deze hem te helpen. Er ontstond een verhitte woordenwisseling waarbij de kapper beledigingen over het christendom uitsprak.

Uiteindelijk meldden Shahid en enkele anderen zich bij de politie om een klacht in te dienen tegen Masih wegens blasfemie. Ze beweerden dat de christelijke man dronken was en de profeet Mohammed had beledigd. Kort daarop werd Sawan Masih gearresteerd.

Tijdens de golf van geweld die na het incident losbarstte, beschadigden onbekenden ook het monument ter nagedachtenis van de in 2011 vermoorde katholieke minister Shahbaz Bhatti.

Vonnis onder druk

Desgevraagd liet bisschop Rufin Anthony van Islamabad/Rawalpindi weten dat het "triest" is een doodvonnis te zien opgelegd "op overduidelijk valse beschuldigingen". Sawan Masih "heeft geen enkele opleiding en weet niet eens waarvan hij wordt beschuldigd", aldus de bisschop. Bovendien is de aanval op de Joseph Kolonie "een duidelijk voorbeeld van misbruik van de wet tegen godslastering."

"Laten we bidden voor Sawan Masih en Asia Bibi, die beiden wachten op gerechtigheid", zei mgr. Anthony tegenover AsiaNews. Deze week wordt daarom een dag van gebed gehouden voor de vervolgden."

Volgens pater John Arshad, die gesproken heeft met Sawan’s advocaten, is de man "er ingeluisd". Volgens de priester van het bisdom Lahore is de rechter "volledig voorbijgegaan aan de feiten en heeft hij de doodstraf opgelegd onder druk van extremisten." Helaas, merkte hij op, "wordt geen recht gedaan in Pakistan."

‘Aanklacht is doodvonnis’

Veel maatschappelijke organisaties zijn ook tegen de veroordeling. Voor Rizwan Paul, algemeen secretaris van de Masih Foundation en Life for All Pakistan, staat "een aanklacht wegens godslastering op zich gelijk aan een veroordeling."

"De wet op godslastering wordt gebruikt om persoonlijke rekeningen te vereffenen. Sommige mensen gaan vrijuit nadat zij 150 gezinnen dakloos hebben gemaakt, terwijl een onschuldige man ter dood is veroordeeld op basis van valse beschuldigingen."

Bron en foto: AsiaNews