Pakistan: christelijke tiener hangt doodstraf boven het hoofd wegens vermeende belediging islam

donderdag, 22 september 2016
Nieuws
In Pakistan is deze week een christelijke tiener gearresteerd voor het vermeend beledigen van de islam.
20162209_Mekka

Dat melden internationale media.

Op het overtreden van de blasfemiewet staat in Pakistan een lange gevangenisstraf of de doodstraf.

De 16-jarige Nabeel Masih is gearresteerd na een beschuldiging van een collega dat een foto die Masih op Facebook had geliket en gedeeld beledigend zou zijn voor de islam.

De Pakistaanse politie wil niet op de details van de beschuldiging ingaan, maar zegt dat het in ieder geval een foto betreft waarop de Ka’aba in de Grote Moskee in Mekka te zien is. De Ka’aba is een zwart kubusvormig gebouw in de Grote Moskee in het islamitische bedevaartsoord Mekka in Saoedi-Arabië.

Masih, woonachtig in het district Kasur, is aangeklaagd op basis van artikel 259A van het Pakistaanse Wetboek van Strafrecht, waarin staat dat het beledigen van de islam strafbaar is.

Volgens de advocate van Masih, Aneeqa Maria Anthony, vrezen christelijke dorpsbewoners van de tiener vergeldingsacties door moslims. De circa dertig christelijke gezinnen in het dorp kunnen volgens de advocate doelwit worden van een “collectieve straf”.

De advocate zegt dat de politie laat weten dat Masih gearresteerd is “om snelrecht te voorkomen en om het leven van de jongeman te beschermen”.

Volgens Anthony is haar cliënt “een intelligente en verstandige jongen die nooit iemand zou willen kwetsen”. Ze zegt dat Masih het doelwit is “van een vuile truc” van zijn collega.

In Pakistan is in de afgelopen maanden het aantal beschuldigingen van vermeende digitale blasfemie gestegen. Zo is in het district Gujrat pasgeleden een christelijke man gearresteerd omdat hij via Whatsapp een godslasterlijk bericht zou hebben verstuurd. Een andere christelijke man is aangehouden omdat hij via Facebook iets zou hebben verstuurd wat beledigend zou zijn voor moslims.

Bisschop Samson Shukardin van het bisdom Hyderabad staat als jurist verschillende mensen bij die beschuldigd zijn van vermeende belediging van de islam. Volgens hem zijn deze rechtszaken zeer delicaat en ingewikkeld.

Volgens priester Emmanuel Parvez is “het scenario altijd hetzelfde”, zegt hij tegen Vatican Insider. “Een christen wordt beschuldigd en die beschuldiging moet worden onderbouwd, maar de hele gemeenschap riskeert collectieve straf.” In het bisdom Faisalabad, in Punjab, waar de priester werkzaam is, probeert hij dergelijke incidenten te voorkomen.

Tal van internationale kerkelijke en maatschappelijke organisaties vragen Pakistan al jarenlang om de blasfemiewet, ingevoerd in 1986 door toenmalig dictator Mohammad Zia-ul-Haq, te herzien. Een commissie van de Pakistaanse Senaat heeft aangekondigd bijeenkomsten te beleggen met juristen, religieuze geleerden, academici en de Raad van Islamitische ideologie om deze wet te bespreken.

De internationaal bekendste zaak waarin iemand terechtstaat vanwege vermeende belediging van de islam is die van Asia Bibi. Het Pakistaans Hooggerechtshof bespreekt in oktober deze zaak. Het zal de derde en laatste fase van haar proces zijn. In een eerdere fase van het proces werd Bibi ter dood veroordeeld vanwege belediging van de profeet Mohammed. (KN/VI)