Pakistan: Christelijk echtpaar vrijgesproken van blasfemie

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het Pakistaanse Hooggerechtshof heeft een Christe- lijk echtpaar vrijge- sproken dat eerder wegens godslaste- ring tot levenslang was...
20120522_pakistan01

 

Het Pakistaanse Hooggerechtshof heeft een Christelijk echtpaar vrijgesproken dat eerder wegens godslastering tot levenslang was veroordeeld, meldt AsiaNews.

Aanleiding tot de aanklacht was een ruzie tussen de kinderen van het echtpaar en die van een Moslim.

"Het hof heeft een dapper besluit genomen door het echtpaar vrij te laten. Ze werden ten onrechte beschuldigd en gevangen gezet voor een misdaad die ze nooit hebben gepleegd", reageert father John Mall. De priester van het Bisdom Lahore is blij met het besluit van het Hooggerechtshof Munir Masih en zijn vrouw Ruqayya vrij te spreken wegens gebrek aan bewijs. De ouders van zes kinderen waren in 2008 tot levenslang veroordeeld.

In 2010 verklaarde de rechtbank het echtpaar onschuldig te zijn aan belediging van de profeet Mohammed, waarvoor het de doodstraf had kunnen krijgen. Hoewel toen al duidelijk was dat het echtpaar de blasfemiewet op geen enkele manier had overtreden is pas nu ook de tweede aanklacht onbewezen verklaard.

Degene die de 32-jarige Munir en zijn vrouw had aangeklaagd, Mohammed Yousaf, had gezegd dat zij de Koran voor exorcisme gebruikten. De rechtbank achtte dat verhaal ongeloofwaardig en oordeelde dat hij slechts op wraak uit was in een "persoonlijk geschil".

Dat geschil betrof een ruzie tussen de kinderen van het echtpaar en die van Mohammed Yousaf uit Kasur in Punjab.

Mohammed Yousaf liet zijn chauffeur, Mohammed Nawaz, een vals getuigenis afleggen om beide echtelieden van godslastering. Zeven anderen zouden ook getuige zijn geweest.

Na het vonnis Munir Masih op borgtocht vrijgelaten. Zijn vrouw wordt binnenkort vrijgelaten.

Volgens father John Mall wordt de wet tegen godslastering vooral in Punjab gebruikt om persoonlijke rekeningen te vereffenen. "De Katholieke Kerk heeft de overheid al vaker opgeroepen op te treden tegen het misbruik."

Father Amir Romail uit Kasur hoopt dat rechters soortgelijke beslissingen vaker durven te maken. "Ook in andere gevallen waarin de verdachte jaren in de gevangenis wegkwijnt in afwachting van een oordeel."

Bron en foto: AsiaNews