Pakistan: christelijk echtpaar gestenigd en levend verbrand

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een jong Pakistaans echtpaar is dinsdag door een woedende menigte gestenigd en levend verbrand omdat zij blasfemie zouden hebben gepleegd.
20140611_Pakistan01

Een jong Pakistaans echtpaar is dinsdag door een woedende menigte gestenigd en levend verbrand omdat zij blasfemie zouden hebben gepleegd.

Dat meldt AsiaNews.

Shahzad Masih (28) en zijn vrouw Shama (25) waren ouders van vier kinderen. Shama was in verwachting van de vijfde. De moord vond plaats in een steenbakkerij in een dorp op ongeveer zestig kilometer van Lahore. Tot dusverre heeft de politie ten minste 45 mensen opgepakt voor ondervraging, maar nog niemand is officieel in staat van beschuldiging gesteld. De moordlust werd aangewakkerd door een beschuldiging op grond van Pakistans beruchte blasfemiewet aan het adres van Shama. Zij zou eigendommen van wijlen haar vader hebben verbrand. Een arbeider van de steenfabriek, waar Shahzad werkte, beschuldigde haar er ten onrechte van dat daar pagina’s uit de Koran bijzaten. Daar kwam bij dat Shahzad een kleine schuld uit het verleden had bij zijn werkgever, de moslim Yousaf Gujjar. Hij kon die niet afbetalen omdat ziekte hem verhinderde voltijds te werken. Om die reden brak Gujjar op 1 november met wat vrienden in bij het echtpaar. Ze sloegen Shahzad in elkaar. De volgende dag werd het stel ontvoerd en opgesloten in de buurt van de steenbakkerij.

Op 4 november ‘s ochtends verkondigde Gujjar in de lokale moskee dat het christelijke koppel zich schuldig had gemaakt aan blasfemie, wat een woedende reactie uitlokte bij de menigte. Zo’n 350 tot vierhonderd mensen gingen op de twee af, die eerst werden gestenigd en vervolgens in brand gestoken. De vier kinderen bevinden zich op een onbekende locatie. Ook is niet bekend hoe het met hem gaat. De daders zijn gevlucht. De bisschop van Islamabad/Rawalpindi heeft het geweld veroordeeld. "Een tragische gebeurtenis", zei mgr. Rufin Anthony. "Twee onschuldige mensen aanvallen en levend verbranden op basis van louter aantijgingen is een bespotting van het juridisch systeem."