Pakistan: 9 doden en 161 vervolgingen door blasfemiewet

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De omstreden blasfemiewet in Pakistan heeft vorig jaar aan negen mensen het leven gekost.
20121701_Pakistan01

De omstreden blasfemiewet in Pakistan heeft vorig jaar aan negen mensen het leven gekost.

Zij werden gelyncht of neergeschoten na van blasfemie te zijn beschuldigd. Ook zijn minstens 161 mensen beschuldigd en aangeklaagd op grond van deze wet. Dat blijkt uit het jaarrapport van de Aziatische Mensenrechten Commissie. Een moslimadvocaat schat dat 95 procent van alle beschuldigingen van godslastering onbetrouwbaar zijn.

Islamtisch extremisme

Daarnaast zijn in 2011 minstens 18 mensenrechtenactivisten en 16 journalisten gedood die werkten aan onderwerpen op het gebied van godsdienstvrijheid, overheidscorruptie en Islamitisch extremisme. Het rapport zegt hierover: "De staat speelde een dubbelzinnige rol door religieus extremisme te verminderen, maar was tegelijkertijd afwezig als er doden vielen."

Volgens het rapport zijn Shabaz Bhatti, minister voor minderheden en Salman Taseer, gouverneur van Punjab, in 2011 om het leven gekomen door "extremistische groepen die geïnfiltreerd zijn binnen het politiekorps".

Falende overheid

De Aziatische Mensenrechten Commissie uit in het rapport kritiek op het uitblijven van hervormingen binnen het Pakistaans rechtssysteem. Het huidige juridische systeem bestaat parallel aan de shariawetgeving. "De rechtsstaat is verslechterd vanwege dit systeem", aldus het rapport.

Verder zijn volgens het rapport in het afgelopen jaar 1800 Hindoe- of Christenmeisjes gedwongen bekeerd tot de Islam. In veel gevallen zijn de meisjes ontvoerd, verkracht en onder dwang in het huwelijk getreden met een Moslim. In het rapport staat dat "Pakistan faalt om de mensenrechten voor haar burgers te respecteren"

(Bron: KN/Agenzia Fides)