Pakistan: 68 islamitische juristen aangeklaagd voor blasfemie

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De politie van het district Jhang in de Pakistaanse provincie Punjab heeft dinsdag 68 islamitische juristen aangeklaagd voor blasfemie.
20141505_Pakistan01

De politie van het district Jhang in de Pakistaanse provincie Punjab heeft dinsdag 68 islamitische juristen aangeklaagd voor blasfemie.

De aanklacht volgt nadat de 68 juristen, voornamelijk sjiitische moslims, op 7 mei gedemonstreerd hadden tegen het onterecht vasthouden en de mishandeling van een collega door het hoofd van de plaatselijke politie, Umar Daraz. Dat meldt de Vaticaanse missiepersdienst Fides.

De aanklacht is ingediend op initiatief van een extremistische soennitische moslimleider. De juristen zouden kalief Umar bin Khattab, een metgezel van de profeet Mohammed, beledigd hebben, doordat ze de voornaam van Daraz scandeerden, die dezelfde is als die van de kalief.

De Pakistaanse Orde van Advocaten wil dat de beschuldiging wordt ingetrokken. De Orde heeft een driedaagse staking afgekondigd als reactie op de aanklacht.

Volgens pater Emmanuel Yousaf Mani, directeur van de Commissie Rechtvaardigheid en Vrede van de Pakistaanse bisschoppenconferentie, laat deze aanklacht opnieuw zien hoe de wet op de godslastering wordt misbruikt. Hij verwacht dat deze zaak binnen enkele dagen zal zijn opgelost zonder veroordelingen, door tussenkomst van politici, omdat het een intern moslimconflict betreft. "Dat is anders wanneer er christenen betrokken zijn", zegt pater Emmanuel. "Dan zijn er moorden of massa-aanvallen."

Volgens de pater hebben christenen bij een mogelijke zaak vaak niet de mogelijkheid om zich te beroepen op het recht van zelfverdediging. Emmanuel verwijst naar een zaak uit september 2013 toen er bij aanvallen door islamitische extremisten op kerken in Peshawar doden vielen waarvoor niemand werd aangeklaagd of veroordeeld. In de tussentijd zijn er volgens de pater wel christenen ter dood veroordeeld voor blasfemie.

Het district Jhang staat bekend als de geboortegrond van de radicaal islamitische groep ‘Sipah-e-Sahaba Pakistan’, een van de meest gewelddadige soennitische extremistische groepen in het land.

De wet op de godslastering is een mijnenveld voor rechters, advocaten, journalisten, mensenrechtenactivisten en politici. Een verkeerde stap kan dodelijke gevolgen hebben.

Vorige week nog werd de advocaat en mensenrechtenactivist Rashid Rehman vermoord in zijn kantoor in Multan, dat ook in Punjab ligt. Hij verdedigde een man die werd beschuldigd van blasfemie.

De beschuldigingen van godslastering zijn de laatste tien jaar enorm toegenomen. Volgens een recent rapport van het Pakistaans Centrum voor Onderzoek en Veiligheidsstudies waren er in 2011 tachtig blasfemie aanklachten tegenover slechts één geval in 2001.