Pakistan: 22-jarige christen vermoord na weigering om zich tot de islam te bekeren

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In de Pakistaanse stad Lahore is op 16 april de 22-jarige christen Haroon door een moslim vermoord, omdat hij weigerde zich tot de islam te bekeren.
20142804_Pakistan01

In de Pakistaanse stad Lahore is op 16 april de 22-jarige christen Haroon door een moslim vermoord, omdat hij weigerde zich tot de islam te bekeren.

Dat meldt de Vaticaanse missiepersdienst Fides op basis van een bericht van de Pakistaanse directeur van CLAAS. Dat is een interkerkelijke organisatie die juridische bijstand verleent aan christenen die vanwege hun geloof vervolgd worden in Pakistan.

Haroon werkte sinds kort als schoonmaker bij een islamitisch gezin in Lahore. Daar werd hij dagelijks vanwege zijn christelijk geloof door huisbewaker Umer Farooq bespot, bedreigd en gevraagd om zich tot de islam te bekeren. Farooq zei hem dat het omarmen van de islam mooi is en dat hij een rijke moslim vrouw zou trouwen en een leven vol luxe zou hebben als hij zich tot de islam zou bekeren. Haroon verzette zich daartegen en weigerde om zich te bekeren. Op advies van zijn vader negeerde Haroon de bekeringspogingen van Farooq.

Ook op 16 april was Haroon onvermurwbaar toen Farooq de jonge christen wederom onder druk zette om zich te bekeren. Toen Haroon zei dat hij "een ware volgeling van Jezus Christus" was, opende Farooq het vuur en doodde hem met een kogel door het hoofd. Het islamitische gezin waarschuwde de politie, waarop Farooq aangehouden kon worden.

In een verklaring tegenover de politie zei Farooq dat Haroon zelfmoord had gepleegd. De politie wilde het onderzoek naar de dood van Haroon stilleggen omdat ze de verklaring van Farooq aannemelijk achten. Nadat christenen uit Lahore bij het politiebureau gedemonstreerd hadden, wilde de politie de zaak weer onderzoeken. Farooq zit gedurende het onderzoek vast.

De Pakistaanse directeur van CLAAS, Nasir Saeed, veroordeelt de moord op Haroon. Hij verwijst naar het onlangs verschenen rapport Gedwongen huwelijken en gedwongen bekeringen in de christelijke gemeenschap van Pakistan, dat is uitgebracht door diverse ngo’s en de Pakistaanse bisschoppenconferentie, die zich verenigd hebben in de Solidariteit en Vredesbeweging.

"We lezen in een recent rapport dat jaarlijks 1000 christelijke en hindoeïstische meisjes onder dwang tot de islam worden bekeerd. Regelmatig zijn er gevallen waarin jonge christenen worden gedood of vals beschuldigd worden van blasfemie als ze weigeren zich tot de islam te bekeren. Bij valse beschuldigingen van godslastering dient de rechter de individuele vrijheid te waarborgen en de schuldigen te bestraffen: dit is het enige afschrikmiddel. Wijdverspreide religieuze intolerantie en haat tegen minderheden liggen aan de basis van deze zaken", aldus Saeed.