Pakistaanse regering wil suggesties over wet op heiligschennis

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De afschaffing van de wetten tegen heiligschennis in Pakistan. Dat is wat christenen aan vertegenwoordigers en leden van het burgerlijk bestuur op 6 november hebben gevraagd op een ontmoeting met het Permanente Parlementaire Comité in Islamabad.
pakistan-200-x-140

De afschaffing van de wetten tegen heiligschennis in Pakistan. Dat is wat christenen aan vertegenwoordigers en leden van het burgerlijk bestuur op 6 november hebben gevraagd op een ontmoeting met het Permanente Parlementaire Comité in Islamabad.

De bijenkomst was georganiseerd door de Pakistaanse regering, die christenen en activisten vroegen met suggestie te komen om de rechten van minderheden te verbeteren. "Een positieve stap," zeggen christenen, maar "er is nog een lange weg te gaan". Mehbood Sada, directeur van het Christelijk Studie Centrum sprak tegen AsiaNews over een motie opgesteld door christenen en burgerlijke bestuurders waarin gevraagd wordt om de wetten op heiligschennis af te schaffen. De in 1986 door dictator Zia-ul-Haq ingevoerde wet vraagt levenslang of doodstraf voor diegenen die de koran ontheiligen of de naam van de profeet Mohammed beledigen. In de praktijk is het een excuus geworden om religieuze minderheden in het land aan te vallen.De christenen hielden het Permanente Comité voor dat "Pakistan deze wet niet nodig heeft" en dat de wet "de levens van mensen en hun bezittingen schade toegebracht heeft". Bovendien "heeft ze het land een slechte naam bezorgd in het buitenland". Volgens Sada is de wet aanleiding geweest tot het "het openen van 5.000 onderzoeken tegen mensen van verschillende religies".Sada stelt dat er veranderingen moeten worden aangebracht in tekstboeken, schoolboeken en media gebruikt moeten worden om interreligieuze dialoog van de grond te krijgen. Alleen zo zal er in zijn ogen respect groeien voor de "heilige figuren van de islam" zonder dat daar een schandelijke wet toe oproept. Het Parlementaire Comité zal ook nog ontmoetingen organiseren met Moslimleiders, katholieke bisschoppen en politici om meer suggesties binnen te krijgen. Het zal volgens Sada inderdaad een lange weg worden. Ondertussen is "de invloedrijke islamitische lobby" in het land tegen de intrekking van de wet tegen heiligschennis. De groepen hebben geprotesteerd en geëist dat "degene die negatief spreken over de wet en pleiten voor haar intrekking" beschuldig moeten worden van heiligschennis. Volgens Sada is de regering door druk van fundamentalisten niet sterk. Maar als ze moed houdt om op deze weg voort te gaan, dan "kan ze het land terugvoeren naar de jaren 80, voordat de wet was ingevoerd".

Bron: AsiaNews