Pakistaanse Moslims steunen oproep Paus

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Religieuze leiders en Islamitische geleerden in Pakistan hebben zich samen met mensenrechten- activisten en andere vooraanstaande...
20111301Pakistan01

Religieuze leiders en Islamitische geleerden in Pakistan hebben zich samen met mensenrechtenactivisten en andere vooraanstaande burgers gedistantieerd van fundamentalistische bedreigingen tegen de Paus. Zij hebben lof uitgesproken voor diens recente oproepen voor "volledige godsdienstvrijheid". Ook staan zij achter het pleidooi van de Paus de beruchte blasfemiewetten af te schaffen en voor de bescherming van de Christelijke minderheid.

De grote vraag voor de komende tijd is of de seculiere staat en het rechtssysteem de wetten zullen handhaven en de extremisten in toom kunnen houden, zo verklaren zij tegenover AsiaNews.

 

Steun

Samen met mensenrechtenactivisten heeft mullah Mehfuz Ahmed, hoofd van de Islamitische Raad in Islamabad ingestemd met de woorden van Benedictus XVI. "Het is tijd krachtig stelling te nemen en vrijheid van godsdienst te bevorderen. Ik sta ook achter de Paus wat betreft intrekking van de wet tegen godslastering, omdat die alleen wordt gebruikt om persoonlijke geschillen te beslechten."

 

Mentaliteit uitroeien

Mullah Mushararf Husain, een expert in Islamitisch recht en de imam van de moskee Jamia in Rawalpindi, heeft diep respect voor de woorden van Benedictus XVI en "waardeert" zijn stellingname tegen de blasfemiewet. Hij herinnert ook aan de liefde van de vorige week vermoorde gouverneur Salman Taseer voor de profeet Mohammed. "Zijn enige zonde was om een Christelijke vrouw, veroordeeld wegens godslastering, te willen helpen." Volgens de imam is het "tijd voor de grote partijen om gezamenlijk de fundamentalistische mentaliteit uit roeien". Dat is "een noodzakelijke stap" om het land van de afgrond te redden.

 

Cruciaal

Volgens Muhammad Asad Shafique, hoofd van de afdeling van de Islamitische studies aan Quaid-e-Azam Universiteit, komt de verklaring van de Paus "op een cruciaal moment", omdat de overheid zich heeft "onderworpen aan de druk van Islamitische groeperingen".

De geleerde wijst erop dat het proces tegen de moordenaar van gouverneur Taseer "een testcase voor de rechtsstaat" wordt, omdat de rechters allereerst moeten bepalen "of Salman Taseer heeft de misdaad van godslastering heeft begaan". In zijn visie zal de uiteindelijke uitspraak gevolgen hebben voor de "interpretatie van de wet".

 

Extreem

Moslimgeleerde Ali Waqas Wasti herinnert aan de stichter van Pakistan, Mohammed Ali Jinnah. "Als hij nog zou leven zou hij niet lang te leven hebben. Hij zou door extremisten vermoord worden onder de valse beschuldiging van godslastering."

Volgens hem beschouwen fundamentalisten de woorden woorden van de Paus als "aanstootgevend" en dat zij "niet tussen de regels kunnen lezen". Hij wijst er bovendien op dat rechtbanken uiteindelijk toch zullen moeten beslissen of iemand schuldig is of niet. "Dat maakt hen of critici van de wet nog niet zelf tot godslasteraars."

 

Boze reacties

De oproep van de Paus om de blasfemiewet in te trekken heeft de woede gewekt van radicale leiders en groeperingen. Zij beschuldigen de Paus ervan "de hele wereld in een dodelijke oorlog te storten". De Pakistaanse regering heeft al direct laten weten aanpassingen van de wet categorisch uit te sluiten. Daarmee heeft zij een knieval gedaan naar de fundamentalistische krachten in het land.

 

Protestdemonstraties

Begin deze week hield de radicale Jamaat-e-Islami in Lahore een protestdemonstratie tegen de Paus. Partijleider Liaquat Baloch noemde het pleidooi van de Paus "krankzinnig" en "een complot om de veiligheid van christelijke minderheid in Pakistan in gevraa te brengen".

Baloch kondigde voor 3o januari de volgende demonstratie aan. Die zullen aanhouden tot het wetsvoorstel van de Pakistaanse Volkspartij PPP van tafel is om de blasfemiewetten te herzien.

Hij verklaarde verder dat de moordenaar van gouverneur Salman Taseer, Mumtaz Qadri, de steun van "de hele natie" geniet en dat "trotse en eerbiedwaardige" advocaten zijn vrijlating zullen bewerkstelligen.

 

Radicalisering

Een groep jonge advocaten uit Punjab, die in 2007 en 2008 nog demonstreerden tegen het dictatoriale optreden van de toenmalige president Musharraf, zet zich nu in voor handhaving van de wet.

De groep was ontstaan tijdens de dictatuur van generaal Zia-ul-Haq (die de blasfemietwet in 1986 had ingevoerd) en werden tot voor kort beschouwd als uitgesproken verdedigers van democratie en vrijheid. Nu belichamen ze de radicalisering van het land in de richting van het Islamitisch fundamentalisme.

Ze worden geleid door 30-jarige Rao Abdur Raheem, die in december opriep tot de vorming van een "advocatenforum" met de naam "Beweging voor de bescherming van de Profeet".

De groep beweert onafhankelijk en liberaal te zijn, maar meent ook dat de wet tegen godslastering legitiem is en dat Mumtaz Qadri onschuldig is tot het tegendeel bewezen schuldig.

Islamitische rechtsgeleerden hebben Pakistaanse Christenen gewaarschuwd geen politiek blok te vormen om intrekking van de wet na te streven. Een Moslimleider uit Faisalabad die anoniem wil bijven heeft tegenover AsiaNews verklaard dat iedere poging de wet te wijzigen "tot onrust in de samenleving zal leiden".

 

Richtingenstrijd

Hoezeer de blasfemiewetten ook Moslims treft blijkt uit de veroordeling deze week van twee mannen, Mohammed Shafi (45) en zijn zoon Mohammed Aslam (20). Beiden zijn tot levenslange gevangenisstraf en een geldboete veroordeeld omdat zij zich schuldig zouden hebben gemaakt aan godslastering. Aan de zaak ligt een ruzie met een andere Moslim ten grondslag. Complicerende factor is dat beide partijen tot verschillende soennitische richtingen behoren.

 

Rol PPP

Premier Yousaf Raza Gilani heeft eventuele wijziging van de wet tegen godslastering inmiddels categorisch uitgesloten. Hij krijgt steun van minister van Religieuze Zaken Khursheed Shah, die daarmee zijn PPP-partijgenoot Sherry Rehman afvalt, die juist wetswijziging heeft voorgesteld.

Voorzitter Bilawal Bhutto Zardari van regeringspartij PPP heeft zich krachtig uitgesproken tegen de moord op Salman Taseer en de toenemende Islamisering van Pakistan. In zijn visie zijn degenen die de dood van de gouverneur toejuichen "de echte godslasteraars".

 

Dubbelhartig

Ook de weduwnaar van wijlen premier Benazir Bhutto, de huidige president Ali Zardari, heeft het geweld in naam van de Islam veroordeeld. Ook heeft hij opgeroepen tot bescherming van de religieuze minderheden in het land. Zijn dubbelhartige houding ten opzichte van de blasfemiewetten is hem komen te staan op stevige kritiek van Shehrbano Taseer, de dochter van de vermoorde gouverneur.

 

Intern conflict

Tegenover AsiaNews heeft ze scherpe kritiek geuit op het gebrek aan ruggengraat van de regerende PPP, waarvan ook haar eigen vader lid was. Zij wijst erop dat de PPP in 2008 al voorstellen had gedaan om die passages in de blasfemiewetten die tot sociale en religieuze onrust leiden te wijzigen. Maar de "demonstraties van religieuze groeperingen tegen een pardon voor Asia Bibi" zouden de partij en het regeringsbeleid hebben ondermijnd.

Mgr. Rufin Anthony, bisschop van Islamabad-Rawalpindi, bevestigt tegenover AsiaNews dat de "regering duidelijk onder druk van de religieuze partijen een draai van 180 graden heeft gemaakt" wat betreft de voorgestelde wetswijzing. "Er bestaat inderdaad een duidelijk verschil van mening over tussen de leden van de PPP."

 

Godsdienstvrijheid noodzakelijk

De enige zekerheid op dit moment is volgens de Islamitische intellectueel Babar Ayaz dat "geen democratie volledig is waneer zij niet seculier is". Net als de Paus, gelooft hij dat de volledige vrijheid van godsdienst noodzakelijk is opdat niemand anderen "zijn denken op kan leggen".

 

Bron: AsiaNews