Pakistaanse Moslims protesteren tegen vrijlating Asia Bibi

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Pakistaanse minister van Minderheden, Shahbaz Bhatti, zal president Asif Ali Zardani een rapport aanbieden over Asia Bibi. De Christelijke Bibi is begin november na een jaar gevangen gezeten te hebben door een rechtbank ter dood veroordeeld wegens gods
20101124Pakistan01

De Pakistaanse minister van Minderheden, Shahbaz Bhatti, zal president Asif Ali Zardani een rapport aanbieden over Asia Bibi. De Christelijke Bibi is begin november na een jaar gevangen gezeten te hebben door een rechtbank ter dood veroordeeld wegens godslastering. De conclusie van de minister is dat zij onschuldig is.

"Ik hoop mijn rapport woensdag aan de president te kunnen overhandigen en ik zal hem adviseren haar gratie te verlenen," zei Bhatti in "The Dawn". Nadat een particuliere radiozender in Ferozewala dinsdagmorgen het nieuws uitzond dat de beschuldigde Christelijke vrouw binnenkort vrijgelaten zou worden, liep de spanning hoog op. Een menigte mensen kwam naar de gevangenis in Sheikhupura om te horen of het nieuws waar was of niet. Gevangenisbewaarders ontkenden het bericht en zeiden dat Asia Bibi nog in haar cel zat. De woordvoerder van de president vertelde AsiaNews dat president Zardari het verzoek om gratie nauwkeurig zal onderzoeken wanneer het hem bereikt. "Verzoeken om gratie komen op het bureau van de president via de geëigende weg. Het verzoek zal bestudeerd worden zodra het binnen is. Op dit moment kan ik er geen commentaar op geven," aldus de woordvoerder.

Eerlijk

In Nankana hebben advocaten besloten in staking te gaan als teken van protest tegen de uitspraak van de gouverneur van Punjab, Salmaan Taseer, dat Asia Bibi onschuldig is. Op een bijeenkomst stelden ze een unaniem gesteunde resolutie op waarin ze de gouverneur waarschuwden de Christelijke vrouw niet vrij te laten. Zij beweerden dat de rechtszitting waarop de vrouw veroordeeld werd, vrij en eerlijk was verlopen. Na de rechtzitting en het geleverde bewijs onderzocht te hebben, zeiden de minister voor Minderheden en mensenrechtenorganisaties het niet een te zijn met de resolutie van de advocaten. Van de andere kant oefenen religieuze partijen druk uit op de president om Bibi geen gratie te verlenen. Ze hebben gedreigd straatprotesten te organiseren in het hele land als Zardari het gratieverzoek tekent. Op dit moment hebben zo´n 4500 mensen een email gestuurd aan nieuwsbureau AsiaNews ter ondersteuning van de vrouw. (Bron: AsiaNews)