Pakistaanse moslims protesteren tegen veroordeling moordenaar

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Spanningen, protesten en grimmige demonstraties van islamitische groepen vinden plaats in heel Pakistan nadat een rechter de doodstraf heeft uitgesproken tegen... 
20111005Pakistan01

Spanningen, protesten en grimmige demonstraties van islamitische groepen vinden plaats in heel Pakistan nadat een rechter de doodstraf heeft uitgesproken tegen Mumtaz Qadri, de moordenaar van goeverneur Salman Taseer. De gouverneur had het gewaagd Asia Bibi te verdedigen, de Christelijke vrouw die onterecht ter dood veroordeeld is op grond van de blasfemiewetten en te pleiten voor amendering van de artikelen van de strafwet die samen de zogenaamde blasfemiewet vormen.

De protesten hebben volgens bronnen van Fides de alarmbellen doen rinkelen bij de christenen in het land en in het bijzonder bij Asia Bibi. Maandag gingen radicale religieuze groepen in karachi, Lahore en Rawalpindi de straat op onder het roepen van slogans tegen de regering en de rechter die Qadri veroordeelde. Qadri wordt door hen gezien als "islamitische held" en "echte strijder voor de islam". De "Alliance to defend the Prophet", die bestaat uit extremistische moslims, noemde her oordeel "politiek gemotiveerd" en eiste de onmiddellijke intrekking van de uitspraak. De moslimleider Tehreek Sarwat Ijaz Qadri zei dat de rechtbank "geen enkele acht sloeg op de koran. Wij zullen tegen het oordeel in beroep gaan bij het Hooggerechtshof." Een andere moslim noemde Qadri "een man vol van licht, omdat hij iemand vermoordde die de intrekking van de blasfemiewet wilde. Een echte moslim als hij kon het niet verdragen iets slechts te horen over onze geliefde profeet Mohammed. De heiligschennende Asia Bibi zal hetzelfde lot ondergaan." Ondertussen bevindt de rechter die het oordeel uitsprak, Pervez Syed Ali Shah, zich in gevaar en wordt door de politie beschermd.

Immoreel

Francesco Saverio, een priester van het bisdom Lahore, zei tegen Fides: "zelfs als Taseer iets tegen de wet gedaan had, zou hij een fatsoenlijk proces gekregen moeten hebben en niet op barbaarse wijze worden vermoord. Ook volgens de islamitische wet had hij recht op een proces met een aanklager en een verdediger." Haroon Barkat Masih, president van de Mashi Foundation, die zich bezig houdt met de zaak tegen Asia Bibi, stelde tegen Fides: "Onze grondwet geeft ons de vrijheid onze overtuiging uit te spreken. Als ik zeg dat de blasfemiewet immoreel is en ingetrokken zou moeten worden, betekent dat dan dat iemand mij kan vermoorden zonder daarvoor gestraft te worden?" (Bron: Fides)