Pakistaanse moslims en bisschoppen eisen rechtstaat

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Terwijl protesten alom worden geuit en radicale islamisten opkomen voor Mumtaz Quadri, de moordenaar van de gouverneur van Punjab, Salman Taseer, die de ter dood veroordeelde Asia Bibi verdedigde en de blasfemiewetten wilde veranderen , eisen bisschoppen
20111010Pakistan01

Terwijl protesten alom worden geuit en radicale islamisten opkomen voor Mumtaz Quadri, de moordenaar van de gouverneur van Punjab, Salman Taseer, die de ter dood veroordeelde Asia Bibi verdedigde en de blasfemiewetten wilde veranderen , eisen bisschoppen en islamitische leiders een rechtsstaat in Pakistan. Ze willen in dit delicaat moment voor Pakistan respect voor de wet en een seculiere staat. De Mashi Foundation die een vurig pleidooi houdt voor Asia Bibi heeft zich bij de eisen aangesloten.

Voor mgr. Rufin Anthony, bisschop van Islamabad-Rawalpindi, bewijst de zaak van Mumtaz Qadri dat staat en religie gescheiden moeten zijn. "Wie Qadri verdedigt is aanhanger van de tekortkomingen van de Pakistaanse grondwet, die maar op een godsdienst is gegrondvest en de wetten op heiligschennis bevat. Ik denk dat een doodvonnis niet iets is om blij mee te zijn. Maar op dit moment zou ik, zoals de Mashi Foundation, de zaak tegen Asia Bibi willen noemen."

Boodschap

In een interview met Fides stelt de bisschop dat "deze dringende zaken besproken moeten worden in de Conferentie van alle Partijen die de regering onlangs heeft samengesteld. We zijn bedroefd," vervolgde hij, "dat een extremistische groep een moord heeft toegejuicht op religieuze gronden. Deze radicalen vernietigen menselijke waarden en leiden tot waanzin. De zoon van Taseer, die in Tahore ontvoerd is, zal als losprijs gebruikt worden om Qadri vrij te krijgen. Wij veroordelen ten strengste de extremistische ideologie die die in dit land is geïntroduceerd door dictator Zia Ul Haq. Volgens de islam had Qadri als lijfwacht van de gouverneur een verantwoordelijkheid, maar hij pleegde verraad. Waar kan men in de islam vinden dat dit toegestaan is?" Maulana Mehfooz Ali Khan, een moslimleider in Islamabad , die zich aansloot bij de eisen van de Mashi Foundation legde de nadruk op "de heiligheid van het menselijk leven" die geldt voor Salman Taseer, Mumtaz Qadri en Asia Bibi. Terwijl hij eraan herinnerde dat "moord in elke godsdienst verboden is", vertelde hij zich gelukkig te prijzen dat "er gezonde geluiden opklinken in de Pakistaanse samenleving die deze waarden verdedigen. " Ook de moslimgeleerde Hussain Ahmed Malik uit Islamabad, mede ondertekenaar van de eisen van de opstandelingen, sprak van "de verspreiding van en erg positieve boodschap, gebaseerd op eerbiediging van mensenrechten." (Bron: Fides)