fbpx

Pakistaanse katholieken vrijwilligers voor kerkbeveiliging

dinsdag, 30 maart 2021
Nieuws
Met Pasen in aantocht nemen veel Pakistaanse katholieken deel aan bijeenkomsten op politiebureaus om meer te leren over de beveiliging van kerken. De vrijwilligers zetten zich in de Goede Week in om hun medeparochianen te beschermen. Kerk in Nood sprak met het hoofd beveiliging in Lahore over de uitdagingen.
ACN-20210325-111361 Pakistan

De hoogfeesten zijn een punt van zorg sinds de zelfmoordaanslag tijdens Pasen in 2016 in het overvolle Gulshan-e-Iqbal Park van Lahore. Bij die aanslag vielen 72 doden, waarvan de meesten vrouwen en kinderen. In 2017 werd in Lahore een tiener gearresteerd bij een militaire inval die bekende dat ze op Pasen zou worden ingezet als zelfmoordterrorist bij een kerk in Lahore.

Uitdagingen
William Arif Khan, die de leiding heeft over 15 vrijwilligers die de Heilig Hartkatehdraal in Lahore beveiligen, vertelde Kerk in Nood (ACN) over de uitdagingen waarmee hij wordt geconfronteerd bij het beschermen van de kerkgangers. “De afgelopen 12 jaar heb ik leiding gegeven aan jongemannen die de 12 veiligheidsmensen ondersteunen die bij de kathedraal zijn gestationeerd. Hun leeftijd varieert van 14 tot 32 jaar. We verwachten geen enkele beloning. Ik wil enkel deze jongeren organiseren die de zondagsmis van 8 tot 11 uur bewaken.”

“De vrijwilligers zijn uitgerust met metaaldetectoren. De politie heeft ons toegestaan om enkele wapens met vergunning op het terrein van de kerk te houden. Meestal zijn mijn plaatsvervanger of ikzelf gewapend met een pistool. Ik voorzie in de behoeften van de vrijwilligers, zoals water en sap in de zomer en warme thee in de winter. Ze hebben allemaal hun eigen baan en wijden hun vakantie aan de kerk. Vergaderingen, gericht op het verbeteren van de routine van de veiligheid vrijwilligers, worden elke twee maanden gehouden. En we zijn ook van plan om een paar vrouwelijke vrijwilligers toe te voegen om de handtassen van vrouwen te controleren. Soortgelijke teams zijn door andere katholieke kerken in dienst genomen. Ook moslim mediaprofessionals nemen contact met ons op om de verslaggeving van grote evenementen te vergemakkelijken”, vertelt Khan.

Beveiliging door overheid
De vrijwilligers zijn een broodnodige aanvulling op de beveiligers die door de Pakistaanse overheid bij kerken worden gestationeerd. Zeker 25 politieagenten, waaronder twee vrouwelijke ambtenaren, worden ingezet bij Missen op Pasen, Kerstmis en Nieuwjaar. “Zij trainen onze veiligheidsvrijwilligers een week van tevoren over hoe om te gaan met een terroristische aanslag. Hekken en sluipschutters worden ingezet om de Missen te beveiligen. Hoge politieofficieren, waaronder de inspecteur-generaal van de Punjab politie, komen bij verrassing naar deze speciale Missen.”

“Afgelopen Kerstmis deelde de plaatsvervangend politiecommissaris van Lahore pakjes snoep uit onder kinderen. Aartsbisschop Sebastian Shaw van Lahore eert de politiefunctionarissen voor het bieden van veiligheid tijdens evenementmissen. Zij krijgen in de kathedraal onder daverend applaus bloemboeketten aangeboden en worden uitgenodigd voor de lunch bij de bisschop thuis. De veiligheidsmaatregelen hebben de banden tussen de kerk en de lokale politie aangehaald.”

Zo’n twee decennia geleden waren vechtpartijen gebruikelijk tijdens de Paas- en Kerstwakes. Helaas werden de meeste veroorzaakt door jongeren uit de eigen gemeenschap, uit angst voor mensen die ze niet kenden. Khan:  “Sommigen weigerden zelfs met ons team samen te werken in de begindagen van de implementatie van kerkbeveiliging. Vooral bezoekers uit andere provincies begrijpen onze protocollen niet. Nu kent iedereen ons in de gemeenschap. Onze ervaring stelt ons in staat de buitenstaanders te herkennen. Iedereen is bang voor de terroristen. Maar wij staan voor Hem die ons allen beschermt. Ons geloof zegt ons dat God ons niet in de steek zal laten. Daarom voeren we onze taken uit met volle passie en vermijden we negatieve gedachten.”