Pakistaanse hof spreekt Rimsha vrij

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het Pakistaanse hooggerechtshof in Islamabad heeft alle aanklachten tegen Rimsha Masih afgewezen en de zaak verworpen. Daarmee komt een eind aan de zaak die imam...
20120309_Pakistan01

Het Pakistaanse hooggerechtshof in Islamabad heeft alle aanklachten tegen Rimsha Masih afgewezen en de zaak verworpen. Daarmee komt een eind aan de zaak die imam Khalid Jadoon in augustus tegen haar aanspande omdat ze pagina’s uit een Koran zou hebben verbrand. De imam wordt nu aangeklaagd vanwege het indienen van een valse beschuldiging.

"Dit is de eerste keer dat er iemand is vrijgesproken in een zaak rond godslastering. Ook heeft deze uitspraak ervoor gezorgd dat er voor het eerst vraagtekens zijn gezet bij de manier waarop de godsdienstwetten worden toegepast," zei Naveed Chaudry, één van Rimsha’s advocaten.

Na de uitspraak heeft nog niemand een reactie van Rimsha of één van de andere gezinsleden vernomen. Advocaten van Rimsha zeggen dat het gezin nooit meer naar huis kan. Waar het gezin wel naar toe gaat, is onzeker. Geruchten dat ze naar Noorwegen gevlucht zouden zijn, werden door de Pakistaanse Minister van Nationale Eenheid, Paul Bhatti, tegengesproken. Hij liet weten dat het gezin in Pakistan verblijft en beschermd wordt.

De zaak van Rimsha is de aanleiding voor een landelijke discussie over hoe de strenge wetten op de godslastering misbruikt kunnen worden voor het uitvechten van onderlinge ruzies. De wetten godslastering zijn wereldwijd al langer onderwerp van discussie sinds de veroordeling van de Pakistaanse Asia Bibi. In november 2010 werd zij ter dood veroordeeld omdat ze de profeet Mohammed zou hebben beledigd. Tot nu verblijft Asia in de gevangenis omdat de doodstraf nog niet is uitgevoerd.

 

Bron: OpenDoors