Pakistaanse Christenen gediscrimineerd bij hulpverlening

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Meer dan 200.000 christelijke vluchtelingen en 150.000 hindoes in de zuidelijke provincie Punjab (Pakistan) ontvangen geen humanitaire steun en wachten nog steeds op de eerste middelen om te overleven. Dit alarmerend bericht heeft persbureau Fides ontvang
20100830pakistan01

Meer dan 200.000 christelijke vluchtelingen en 150.000 hindoes in de zuidelijke provincie Punjab (Pakistan) ontvangen geen humanitaire steun en wachten nog steeds op de eerste middelen om te overleven. Dit alarmerend bericht heeft persbureau Fides ontvangen van medewerkers van Caritas en andere NGO’s ter plaatse.

Het bevestigt dat religieuze minderheden gediscrimineerd worden bij het verdelen van hulp. Hetzelfde lot treft ook een groep van 600.000 vluchtelingen in de provincie Sindh onder wie vele Christenen en Hindoes, meldt dezelfde bron. Op de hulp, die nog altijd tekort schiet, wordt toegezien door regeringsfunctionarissen die sympathiek staan tegenover islamitische fundamentalisten of door islamitische hulporganisaties die systematisch discrimineren.

Genegeerd

"Deze christelijke en hindoestaanse vluchtelingen hebben weinig of niets over en wachten hulpeloos zonder onderdak. Hun overlevingskansen zijn klein," aldus een lokale vrijwilliger. "Vooral de christelijke vluchtelingen worden vaak genegeerd. Zij zijn niet ge√Įdentificeerd en geregistreerd. Dus zijn ze automatisch uitgesloten van elke gezondheidszorg of voedsel, omdat ze zogenaamd niet bestaan," meldde de bron van Fides. Met name in Zuid-Punjab zijn diverse organisaties van extremistische Moslims werkzaam die de tragedie in het leven roepen om religieuze minderheden te treffen. "Veel van deze groepen," meldt de bron verder, "ontpoppen zich plotseling als charitatieve organisaties en zijn geregistreerd als NGO’s, maar hun doel is Christenen te elimineren en daarbij vormt de overstromingsramp een perfecte dekmantel." Nazir S. Bhatti, voorzitter van het Pakistaans Christelijk Congres, zei in een verklaring dat "anti-christelijke haat ervoor zorgt dat de hulpgoederen diverse gebieden niet bereiken" en heeft de regering gevraagd "fondsen te bestemmen voor specifieke religieuze minderheden." Hij deed een oproep aan donoren om Caritas Pakistan als referentiepunt te nemen.

Ondertussen heeft Caritas in het bisdom Multan samen met Caritas Pakistan en lokale autoriteiten een actieplan ontwikkeld om vluchtelingen in Zuid-Punjab te helpen. Zo proberen ze de aan hun lot overgelaten Christenen en Hindoes te bereiken die in zeven districten zijn verdeeld. Men verstrekt tenten, voedsel, drinkwater en medische hulp via hulpverleningsteams bestaande uit vrijwilligers, artsen en paramedici die verschillende plaatsen in het gebied aandoen. (bron: Fides)