De katholieke Kerk in Pakistan heeft de week van 31 oktober tot 6 november uitgeroepen tot "Week van het Onderwijs". De opzet is het belang van te benadrukken van sociale, economische en menselijke ontwikkeling van de Christelijke minderheid door onderwijs. Tegelijkertijd zullen Katholieken een "Week van Vreugde door te geven" vieren, die georganiseerd is door de mensenrechtengroepen Masihi Stichting en Leven voor Allen. In de ogen van de organisatoren en sponsoren is het geven van eigen overdaad aan de minder bedeelden onderdeel van de geest van Christelijke naastenliefde en een weg naar meer solidariteit en respect,
In een officiële verklaring stelt het bisdom Islamabad/Rawalpindi: "onderwijs is erg belangrijk voor succes in het leven" en het is "de basis van een samenleving die economische groei kent, sociale samenhang en politieke stabiliteit". Daarom, zo stelt het bisdom, "zou de regering serieuze aandacht moeten besteden aan onderwijs en het economisch en moreel in het hele land moeten steunen". Ongeveer 25 miljoen kinderen ( van de 180 miljoen Pakistani) volgen geen onderwijs en zo"n 30 procent van de bevolking is extreem onderontwikkeld. In afgelegen gebieden ontvangt een op de drie meisjes onderwijs en twee van de drie mensen tussen 6 en 16 jaar zijn analfabeet. Zo"n 30 procent van de schoolkinderen gaat naar privé-scholen, terwijl 6 procent naar Madrassahs gaat, koran scholen, waar alleen aandacht is voor het heilig boek voor de moslims.
Nepotisme
In de ogen van de bisschoppen van de hoofdstad is onderwijs "een van de belangrijkste factoren om mensen voor te bereiden op volwassenheid en is het een recht. "Alleen door onderwijs kunnen mensen informatie opdoen van hun omgeving," zei mgr. Rufin Anthony. "Alleen door onderwijs kunnen mensen de betekenis van het verleden begrijpen en gebruik maken van de informatie die ze nodig hebben om het heden te kennen en te analyseren. De bisschop is de activisten van de Masihi Stichting en Leven voor Allen dankbaar omdat zij donaties binnenhalen en vrijwilligers leveren. Dit soort gebeurtenissen moeten meer plaatsvinden, vindt de bisschop. Op het eind van de Week voor Onderwijs zal er een speciale ontmoeting plaatsvinden in de lokale katholieke kerk. De priester Anwar Patras van het bisdom Rawalpindi heeft veel kritiek op het Pakistaanse onderwijssysteem dat volgens hem lijdt aan "nepotisme" bij benoeming van leraren. Hij beschuldigt degenen die aan het hoofd staan van onderwijs instellingen ervan bij voorkeur familieleden en vrienden te benoemen wat ten koste gaat van de kwaliteit van en respect voor scholen, die pilaren zouden moeten zijn van de samenleving.
Bron: AsiaNews
Foto: AsiaNews