Pakistaanse bisschoppen: "Aanslag is schaamteloze laffe daad"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Twee zelfmoord-terroristen vielen een 130 jaar oude kerk aan in het noorden van Pakistan, waarbij meer dan 80 mensen om het leven kwamen. Een paar...

Twee zelfmoordterroristen vielen een 130 jaar oude kerk aan in het noorden van Pakistan, waarbij meer dan 80 mensen om het leven kwamen. Een paar uur na de explosies veroordeelden de katholieke bisschoppen van Pakistan in een verklaring de moorden die afgelopen zondag (22 september) in de Anglicaanse Allerheiligen kerk werden gepleegd. In zijn verklaring zei de voorzitter van de Pakistaanse bisschoppenconferentie, aartsbisschop Joseph Coutts uit Karachi: "Een aanval op onschuldige mannen, vrouwen en kinderen die in een kerk aan het bidden zijn is een schaamteloze, laffe daad".

Bisschop Sebastian Shaw uit Lahore, die juni j.l. nog op een bijeenkomst van Kerk in Nood sprak over de situatie in Pakistan, zei een dag na de aanslag: "81 mensen werden gisteren begraven, anderen verkeren nog in kritieke toestand. Het is héél, héél bedroevend." Hoewel er volgens de officiële bronnen 81 mensen gedood werden en het aantal gewonden momenteel 146 bedraagt, zal, volgens sommige christelijke bronnen in het land, het uiteindelijke dodental op meer dan honderd uitkomen. De explosies troffen de kerk net na afloop van de viering van die ochtend.

Peshawar is de hoofdstad van de provincie Kyber Pakhtunkhwa (de voormalige noordwestelijke grensprovincie) waar Islamitisch extremistische groeperingen een aantal bolwerken hebben. Een splintergroepering van de militante Tahrik-e-Taliban claimt de aanslag te hebben gepleegd als vergelding voor aanvallen met drones door de V.S. Maar de grootste pakistaanse Taliban groepering maakte duidelijk dat zij niet de verantwoording voor de aanslag op de kerk op zich neemt. In zijn verklaring zei Aartsbisschop Joseph Coutts dat dit voorval "bewijst" dat religieuze en sektarische onverdraagzaamheid enorm toegenomen zijn.

Coutts eist dat de regering onmiddellijk stappen onderneemt om de verantwoordelijken voor deze aanslag op te pakken en hij deed een beroep op de autoriteiten om alle gebedsplaatsen van religieuze minderheden te beschermen. Bisschop Sebastian Shaw zei dat het hele land bedroefd is over de doden. Hij vertelde Kerk in Nood: "Wij zijn héél, héél verdrietig, alle mensen en vooral de Christenen, maar ik neem aan alle Pakistanen zijn bedroefd over dit voorval. Iedereen gaf uiting aan zijn verdriet met betrekking tot deze onschuldige mensen."

De premier van Pakistan Nawaz Sharif veroordeelde de aanslag en zei: "Terroristen hebben geen godsdienst en een aanslag op onschuldige mensen druist in tegen de leer van de Islam en van alle godsdiensten". De nationale overheid heeft drie dagen van rouw afgekondigd (23-25 september) en aartsbisschop Coutts kondigde aan dat alle opleidingsinstituten die door de kerk worden geleid in deze periode gesloten zullen zijn.

Bron: Kerk in Nood, John Newton

Foto’s: feeds.insanejournal.com en Kerk in Nood