"Overlopen" bisschop "ramp voor bisdom"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
"Een ramp voor het bisdom Baoding". Zo noemt een ondergrondse priester het besluit van bisschop Francis An Shuxin om zich aan te sluiten bij de Chinees Patriottische Vereniging, de regimegecontroleerde Chinese kerk.
an_shuzin_celebrates-200-x-194

"Een ramp voor het bisdom Baoding". Zo noemt een ondergrondse priester het besluit van bisschop Francis An Shuxin om zich aan te sluiten bij de Chinees Patriottische Vereniging, de regimegecontroleerde Chinese kerk.

"Nu is het bisdom verdeeld en het is onvermijdelijk dat de hoogste kerkelijke autoriteit luid en duidelijk spreekt om deze verdeeldheid op te lossen", aldus de geestelijke tegenover AsiaNews. In augustus merkten priesters van het ondergrondse katholieke bisdom van Baoding dat hun beoogde bisschop, mgr. An, zich had aangesloten bij de Chinees Patriottische Vereniging.

De 60-jarige bisschop vertelde zijn priesters lid wilde zijn van beide kerken "voor het welzijn van de Kerk". Zijn keuze wijkt af van decennialang verzet van de ondergrondse, Rome-getrouwe katholieken tegen aansluiting bij de "officiële" kerk, zich beroepend op de formeel in de Chinese grondwet geformuleerde vrijheid van godsdienst. Het besluit wekt ook de nodige twijfel omdat paus Benedictus XVI in 2007 in zijn brief aan de Chinese katholieken de Chinees Patriottische Vereniging en haar doelstellingen "onverenigbaar met de katholieke leer" noemde.

Mgr. An zou zijn besluit in 2006 hebben genomen na tien jaar gevangenschap. Om als bisschop te worden erkend werd hij gedwongen zowel zijn ondergrondse als een staatserkend bisdom te leiden. Dat heeft, aldus waarnemers, voor beide gemeenschappen tot een onbevredigende situatie geleid. In tegenstelling tot wat mgr. An beoogt heeft hij juist nu niet meer de ruimte beide gemeenschappen nader tot elkaar te brengen.

Waarnemers noemen het "ongelukkig" dat mgr. An zijn stap heeft gezet na de brief van de paus waarin deze duidelijk stelling neemt tegen de Chinees Patriottische Vereniging. Voor de ondergrondse katholieken gaat mgr. An tegen de paus in. Maar als jarenlang overtuigd lidmaatschap van de ondergrondse Kerk vertrouwt de regering hem evenmin. In die zin, zeggen waarnemers, is de omstreden bisschop slechter af dan in de tijd dat hij als bisschop van de ondergrondse Kerk vervolgd werd.

Volgens Kwun Ping-hung, expert op het gebied van de Chinees-Vaticaanse relaties, gold mgr. An als zeer invloedrijk en hoopten zowel China als het Vaticaan dat hij de kloof tussen ondergrondse en officiële Kerk had kunnen dichten. Volgens Kwun zou het Vaticaan de bisschop hebben aangemoedigd om beide zijden te bedienen, iets wat het Vaticaan overigens ontkent. Ook zou mgr. An zijn gezwicht bij gebrek aan Vaticaanse steun.