Overheid Oekraïne wil kerk niet teruggeven

vrijdag, 24 november 2017
Nieuws
De willekeur keert terug. Oekraïense autoriteiten weigeren kerkelijk eigendom te erkennen; katholieken kunnen hun kerk in Dniepropetrovsk niet laten registreren. De katholieken in Dniepropetrovsk zijn ontsteld. Al twintig jaar strijden ze om de teruggave
20101012oekraine01

 

De willekeur keert terug. Oekraïense autoriteiten weigeren kerkelijk eigendom te erkennen; katholieken kunnen hun kerk in Dniepropetrovsk niet laten registreren. De katholieken in Dniepropetrovsk zijn ontsteld. Al twintig jaar strijden ze om de teruggave van de Sint-Jozefkerk in het hart van de miljoenenstad aan de Dnjepr. In 2009 besloot het hoogste economische gerechtshof van de regio eindelijk het verzoek in te willigen.

Aanvankelijk konden delen van het gebouw weer gebruikt worden; een noodkapel werd ingericht, waarna de kerk teruggegeven werd. De internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood kondigde daarna aan te onderzoeken of en in hoeverre de parochie bij de renovering van de kerk kon worden geholpen. Maar nu blijkt de overheid niet bereid de rechten van de katholieke Kerk op het bouwwerk uit de 19e eeuw rechtelijk te erkennen. Dat wekte heftige protesten op van de parochie en de kapucijners die aan wie bisschop Marian Buczek van Kharkiv-Zaporizha inmiddels de zielzorg in de Sint-Jozef had toevertrouwd. In plaats van de eigendomsrechten te erkennen vragen de autoriteiten voor het stuk grond dat de kerk in de communistische tijd afgenomen was een koopprijs van vijf miljoen dollar.

 

Rechtspositie

 

Volgens de kapucijn Kazimierz zitten er achter het gedrag van de stedelijke overheid blijkbaar economische motieven. In 1998 werd de kerk door de in de VS geregistreerde onderneming Drugsberry gekocht. Na de aankoop werden enkele verdiepingen ingevoegd om de kerk als bureau te kunnen gebruiken. Bezitter van Drugsberry is de voormalige premier Pavlo Lazarenko, die zijn politieke functie gebruikte om in bezit van de kerk te komen. Inmiddels zit de 57-jarige politicus in Californië een gevangenisstraf uit van enkele jaren wegens witwassen van geld. De kapucijn is er echter van overtuigd dat Lazarenko nog altijd over invloedrijke contacten beschikt in Dniepropetrovsk. Zo is de ambtelijke registrering van het kerkelijk eigendomsrecht jarenlang geblokkeerd geweest. Door deze onzekere rechtspositie konden dringend noodzakelijke restauratiewerkzaamheden geen doorgang vinden. De kapucijners hebben nu besloten de zaak in de publiciteit te brengen. De ingerichte noodkapel wordt voorlopig gesloten. Als bescherming van het gebouw wordt volgens pater Kazimierz voor de ingang een beeld van de Moeder Gods van Czectochowa en een beeld van de Barmhartigheid van Jezus geplaatst. In een open brief wenden de kapucijners zich bovendien tot president Janukowycz en verzamelen ze handschriften.

 

De sinds 1948 achtereenvolgens als bibliotheek, sporthal en bureaugebouw gebruikte kerk is intussen sterk veranderd. In 2006 werd de kerk in brand gezet om van de stedelijke overheid een bouwvergunning af te dwingen. De kosten voor een renovering van de kerk zijn inmiddels opgelopen tot meer dan een miljoen Euro. (Bron: ACN)