Orthodoxe kritiek op Turkse bezetting Cyprus

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Op Cyprus is sprake van een "ononder-broken Turkse invasie en bezetting" van het noorden van het eiland sinds Turkije er 36 jaar geleden...
20101022cyprus01

Op Cyprus is sprake van een "ononderbroken Turkse invasie en bezetting" van het noorden van het eiland sinds Turkije er 36 jaar geleden binnenviel. Dit zegt de orthodoxe Aartsbisschop van het eiland, Chrysostomos II.

Vrede

De situatie vormt een bedreiging voor de vrede, meldt de kerkleider in een donderdag verspreidde boodschap voor de deelnemers aan de Midden-Oostensynode in het Vaticaan. Cyprus, zo schrijft Chrysostomos, is de enige EU-lidstaat waarvan een groot deel bezet is.

Verdreven

Ook is het niet langer aanvaardbaar dat ongeveer de helft van de bevolking met geweld uit haar oorspronkelijke woonplaatsen is verdreven, aldus de aartsbisschop. Bovendien zijn 520 kerken en andere cultusplaatsen vernietigd en geplunderd, stelt hij. Ze dienen inmiddels als plekken voor vrijetijdsbesteding of zelfs als stallen voor dieren.

Chrysostomos vraagt om steun "voor de gerechtvaardigde strijd voor de aftocht van het Turkse invasieleger en de kolonisten" die zich op het eiland gevestigd hebben.

 

Bron: KNA