Orthodoxe christenen in Turkije bang voor hun veiligheid

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Drie op de vier Grieks-orthodoxe Christenen in Turkije vrezen in het dagelijks leven voor hun veiligheid. In een dinsdag verschenen onderzoek in de krant Cumhuriyet gaf bijna 40 procent van de Christenen toe dat ze "voortdurend" bang zijn om hun veilighei
20100114turkije2

Drie op de vier Grieks-orthodoxe Christenen in Turkije vrezen in het dagelijks leven voor hun veiligheid. In een dinsdag verschenen onderzoek in de krant Cumhuriyet gaf bijna 40 procent van de Christenen toe dat ze "voortdurend" bang zijn om hun veiligheid. 38 Procent zei dat ze ‘soms" bang zijn. Voor het onderzoek ondervroeg het opiniepeilinginstituut AKAM in januari 820 Grieks-orthodoxe Christenen in Istanbul en Izmir. In totaal leven er volgens de statistieken in Turkije nog 2000 tot 3000 leden van deze minderheid.

Uit de studie blijkt dat tweederde van de Christenen zich door de Turkse samenleving op zijn minst soms uitgesloten voelt, net iets minder dan 43 procent voelt zich zelfs permanent uitgesloten. Dat de Turkse Staat haar christelijke burgers niet waardeert, gelooft bijna 68 procent van de respondenten. Bijna tweederde van hen is zelfs ervan overtuigd dat de staat het uitsterven van de christelijke minderheid beoogt.

Van de politieke partijen in Turkije hebben de Christenen met bijna 38 procent het meeste vertrouwen in de gematigde islamitische AKP van premier Recep Tayyip Erdogan, gevolgd door de Kemalistische oppositiepartij CHP, met bijna 34 procent.

Bij de vraag wat hun politieke verlangens zijn, noemde bijna de helft van de orthodoxe Christenen de heropening van het veertig jaar geleden door de overheid gesloten priesterseminarie van Halki. Dat is onmisbaar voor het voortbestaan van het Patriarchaat van Constantinopel. Ook eisten evenzoveel respondenten erkenning van het Oecumenische Patriarchaat door de Turkse staat. (KNA)