Orissa, Schending van christelijke graven in Kandhamal

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Christelijke begraafplaats van het dorp Midiakia (district Kandhamal, Orissa) werd aangevallen door onbekende grafschenners. Het nieuws werd pas onlangs...
Orissa-Christian-cemetery-desecrated-in-Kandhamal-26327

De Christelijke begraafplaats van het dorp Midiakia (district Kandhamal, Orissa) werd aangevallen door onbekende grafschenners. Het nieuws werd pas onlangs bekend maar dominee Gaurango Naydak, dominee van de Methodisten Kerk, wist al langer wat er gebeurd was toen hij naar het kerkhof ging om er te bidden. De daders hebben de kruizen van alle graven verwijderd en enkele bomen en struiken omgehakt. Volgens de dominee zullen in de komende dagen alle graven omvergehaald worden.

De leiders van de kerk hebben het incident bij de plaatselijke politie en bij de autoriteiten gemeld maar de daders zijn nog niet gearresteerd. De politie heeft het gebied onder artikel 145 van het strafrecht geplaatst (samenscholingsverbod) om het voor beide partijen onmogelijk te maken het kerkhof te betreden. Het dorp Midiakia ligt 15 km ten zuiden van Balliguda en is het woongebied van meerdere groepen Christenen: Katholieken, Methodisten en Baptisten. In het verleden was het dorp vaak doelwit van anti-christelijk geweld. Tijdens de razzia’s van 2008 plunderden Hindoe nationalisten er alle huizen.

Op 26 juli 2011 werd de protestantse dominee Michael Nayak gedood in een hinderlaag van radicale Hindoes maar ondanks het feit dat er bewijsmateriaal was, deed de politie het voorval af als een "incident". In gesprek met Asia News zei Sajan K. George, de voorzitter van het overkoepelende orgaan voor Christenen in India (GCIC) dat hij erg bezorgd is over de voortdurende kwaadaardige en nauwelijks te bewijzen vervolgingen van Christenen uit het Kandhamal district.

Verder zei hij: "de GCIC veroordeelt de grafschennis in Midiakia en herhaalt zijn verzoek om verder onderzoek naar de zaak Michael Nayak en andere soortgelijke gevallen, dit om rechtvaardigheid voor de Christengemeenschap daar te garanderen. John Dayal, activist en lid van de nationale raad voor integratie van het Indiase parlement legde het feit voor aan twee leden van de nationale commissie voor minderheden maar hij heeft tot nu toe nog geen antwoord gekregen. "Het is weer zo"n gruwelijk verhaal uit Kandhamal en zoals gebruikelijk wordt het ontkent door het bestuur in Orissa.

Bron en foto: Asianews