Orissa: regering verbiedt demonstraties

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De regering van de Indiase deelstaat Orissa geeft hindoe-fundamentalistische groepen geen toestemming om op Eerste Kerstdag te demonstreren, meldt AsiaNews. Deze willen een massademonstratie houden om de arrestatie en berechting te eisen van de verantwoor
orissa-riots-200-x-137

De regering van de Indiase deelstaat Orissa geeft hindoe-fundamentalistische groepen geen toestemming om op Eerste Kerstdag te demonstreren, meldt AsiaNews. Deze willen een massademonstratie houden om de arrestatie en berechting te eisen van de verantwoordelijken van de moord op hun leider Swami Laxmanananda Saraswati in augustus.

Hoewel maoïsten die moord hebben opgeëist en politieonderzoek dit bevestigt, houden de fundamentalisten vol dat christenen voor de moord verantwoordelijk zijn. Sinds de moord op Saraswati, op 23 augustus, is in verschillende Indiase deelstaten een golf van geweld tegen christenen losgebarsten. Hoewel de pogroms in hevigheid en frequentie zijn afgenomen, verblijven nog steeds meer dan 11.000 christenen onder moeilijke omstandigheden in vluchtelingenkampen. Gevluchte christenen die naar hun huizen terugkeren vinden hun eigendommen verbrand terug of worden weggejaagd. Ook komen regelmatig moorden, zware mishandelingen en verdwijningen voor.

Begin deze week is een catechist uit het dorp Kanjamedi in het district Kandhamal spoorloos verdwenen nadat hij door enkele tientallen hindoes was herkend en zwaar was mishandeld. Zijn zoon kon ontsnappen, maar van Yuvraj Digal ontbreekt nog ieder spoor.

Volgens Ajay Singh, priester-directeur van het sociaal centrum van het aartsbisdom Cuttack-Bhubaneswar, is de situatie in de kampen nog steeds erbarmelijk en stata de winter voor de deur. Hoewel de kampleiding heeft toegezegd dat Kerstvieringen zullen worden toegestaan, heeft een radicale hindoegroep aangekondigd de viering van Kerstmis niet te zullen tolereren. Vanwege de dreiging met demonstraties op Eerste Kerstdag heeft premier Naveen Paitnak van Orissa laten weten dat daarvoor geen toestemming zal worden gegeven.

Verschillende hindoegroepen hebben laten weten dat zij het demonstratieverbod alleen zullen eerbiedigen als de daders van de moord op Saraswati worden opgepakt.

Vorig jaar vond tijdens de Kerstdagen ook al een grootscheeps pogrom op christenen plaats. De vermoorde Laxmanananda wordt daarvan als een van de architecten beschouwd.

Bron: KN/AsiaNews