Orissa: moordenaar verkiesbaar

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Dara Singh, die verantwoordelijk is voor de moord op de Australische zendeling Graham Staines, is bij de komende verkiezingen in de Indiase deelstaat Orissa verkiesbaar gesteld.
dara-singh-200-x-251

Dara Singh, die verantwoordelijk is voor de moord op de Australische zendeling Graham Staines, is bij de komende verkiezingen in de Indiase deelstaat Orissa verkiesbaar gesteld.

Volgelingen van Dara, wiens echte naam Rabindra Kumar Pal (foto) is, hebben hem kandidaat gesteld voor het district Keonjhar. Dara is tot levenslang veroordeeld voor zijn leidende rol bij de moord in 1999 op de Australische zendeling Graham Staines. Staines werd, samen met zijn twee zoontjes van zeven en negen jaar oud, levend verbrand in zijn stationwagen.

Dara is een fervent hindoe-nationalist en een felle tegenstander van het christendom. Hij wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de dood van de katholieke priester Axeldota Doss en de islamitische handelaar Sheikh Rehman, eveneens in 1999. Kardinaal Oswald Gracias van Mumbai, voorzitter van de Indiase bisschoppenconferentie, heeft met "diepe droefheid" kennis genomen van Dara’s kandidatuur. Tegenover AsiaNews zei de kardinaal dat "dit niet veel goeds belooft voor de toekomst van ons geliefde land, de grootste democratie ter wereld." India heeft dringend behoefte aan leiders die de grondwet garanderen. De fundamenten van de grondwet worden gevormd door de Multi-etniciteit en meertalige pluraliteit van India, aldus de kardinaal-aartsbisschop. "Wij hebben behoefte aan integere leiders die zich inzetten voor harmonie en de sociale verheffing van het volk." De kandidatuur van Dara "zal India niet helpen", laat staan het district Keonjhar. De Wereldraad van Indiase Christenen heeft scherpe kritiek geuit op Dara’s kandidatuur en heeft de kiesraad gevraagd deze ongeldig te verklaren.

Bron: KN/AsiaNews