Orissa: "minstens 500 christenen gedood"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Als gevolg van de antichristelijke pogroms in de Indiase deelstaat Orissa zijn sinds eind augustus minstens 500 mensen omgekomen. Dat heeft een vertegenwoordiger van de deelstaatregering bekend gemaakt.
orissa_dalits_tribals-200-x-149

Als gevolg van de antichristelijke pogroms in de Indiase deelstaat Orissa zijn sinds eind augustus minstens 500 mensen omgekomen. Dat heeft een vertegenwoordiger van de deelstaatregering bekend gemaakt.

De overheidsdienaar, die anoniem wenst te blijven, zegt dat hij persoonlijk de crematie heeft goedgekeurd van minstens 200 stoffelijke overschotten. Dodental

Het officiële dodental in Orissa staat op 31. Een onderzoeksteam van de Indiase communistische partij CPL-ML is tot een veel hoger aantal slachtoffers gekomen na een bezoek aan verwoeste dorpen en vluchtelingenkampen.

De onderzoekers hebben gesproken met magistraten en politiemensen. Hun rapport is onlangs gepubliceerd. Ook zou het werkelijke aantal op de vlucht gejaagde christenen veel hoger zijn dan officieel wordt toegegeven. Volgens regeringsbronnen zouden rond 12.600 mensen opgevangen zijn in vijftien kampen waar zij voldoende voedsel, medische zorg en onderwijs krijgen. Het onderzoeksteam, dat vier kampen bezocht, ontdekte dat daar nauwelijks voedsel was, geen medicijnen en dat zwangere vrouwen van iedere medische zorg verstoken zijn.

Onder de christenen zou een voortdurende angst voor terreur heersen. Bij terugkeer naar hun dorpen moeten zij vrezen voor hun leven.

Gespannen

Intussen blijft de situatie gespannen. Fundamentalistische groepen eisen dat de deelstaatregering de extra opgetrommelde politietroepen terugtrekt. Zij organiseren en bewapenen zich en bedreigen iedereen die zich niet tot et hindoeïsme wil bekeren. Tegen beter weten in proberen de toezichthouders van de vluchtelingenkampen de mensen ertoe te bewegen naar hun woonplaatsen terug te keren omdat het leven er zijn gewone gang zou hebben hernomen. Het onderzoek wijst twee organisaties aan als bron van het geweld. De communistische partij eist nu dat beide partijen worden verboden.

Van meet af aan is de deelstaatregering, die wordt gevormd door de nationalistische hindoepartij BJP, beschuldigd van betrokkenheid bij de christenvervolging.

Bron: KN/AsiaNews