Orissa: huizen van Christenen gesloopt

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het bestuur van het dorp Raikia in de Indiase deelstaat Orissa heeft twaalf huizen van Christenen gesloopt, meldt AsiaNews. Officieel moesten ze wijken voor...
20121219_India01

 

Het bestuur van het dorp Raikia in de Indiase deelstaat Orissa heeft twaalf huizen van Christenen gesloopt, meldt AsiaNews.

Officieel moesten ze wijken voor een aan te leggen weg, maar in werkelijkheid wordt de grond zo in handen van een rijke landeigenaar gespeeld. De bewoners zijn Dalits en horen daarmee tot de kastelozen.

De ontruiming en de sloop vond vorige week plaats, maar is nu pas naar buiten gekomen.

‘s Morgens kwam een legertje politiemensen en ambtenaren via de hoofdweg van Raikia naar de driehonderd meter verderop gelegen woningen. Kort daarop begon een bulldozer de huizen te slopen. Een van de bewoners, Niranjan Samal, een school inspecteur, wilde protesteren maar werd onmiddellijk gearresteerd. In totaal werden drie huizen met de grond gelijk gemaakt, de overige negen gedeeltelijk.

Volgens Sandip Nayak, een van de betrokken Christenen, had zijn moeder een bericht gekregen het huis voor 6 december te verlaten. "Maar mijn moeder en de andere oudsten hebben altijd de huur op tijd betaald, al jaren."

Volgens de jongeman is de noodzaak om de weg te verbreden een excuus om te verhullen dat Piklu Sabat, een rijke ondernemer uit Raikia, de grond wil hebben. Hij is de eigenaar van de grond achter de huizen en heeft in het verleden vaker geprobeerd om al de huizen op te kopen. Omdat de bewoners dat weigerden heeft hij toenadering gezocht tot corrupte ambtenaren.

"Door de Christenen hun dak te ontnemen heeft het bestuur van Raikia een nieuw Bethlehem gecreëerd", zegt Sajan George, voorzitter van de Wereldraad van Indiase Christenen (GCIC) "Zoals Jezus werd geboren in een voerbak zullen deze vrouwen en kinderen de kerst doorbrengen in de kou, in extreme armoede, verraden door hun eigen overheid."

Bron en foto: AsiaNews