Orissa herdenkt vermoorde priester

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In de Indiase deelstaat Orissa wordt vandaag stilgestaan bij de dood, precies een jaar geleden, van father Bernard Digal. De priester was een van de eerste dodelijke slachtoffers van de golf van antichristelijk geweld die vorig jaar India teisterde.
fr__bernard_digal_2

In de Indiase deelstaat Orissa wordt vandaag stilgestaan bij de dood, precies een jaar geleden, van father Bernard Digal. De priester was een van de eerste dodelijke slachtoffers van de golf van antichristelijk geweld die vorig jaar India teisterde.

Father Bernard overleed vorig jaar in het Sint-Thomasziekenhuis van Chennai na een langdurige doodsstrijd. Hij was twee maanden eerder door hindoe-extremisten afgetuigd en voor dood achtergelaten.

Zijn moordenaars lopen nog altijd vrij rond en de familie van de priester heeft nog altijd niet de beloofde schadevergoeding ontvangen.

Met een Heilige Mis in de Vincentiuskerk in Bhubaneshwar wordt de priester-martelaar herdacht.

Situatieschets

In gesprek met AsiaNews geeft aartsbisschop Raphael Cheenath de huidige stand van zaken weer in de deelstaat, in het bijzonder in Kandhamal, het zwaarst getroffen district.

Volgens de bisschop blijft er voor de hulpeloze christenen in Orissa een latente dreiging bestaan. "Gisteren nog schreef een lokale krant dat extremistische hindoes blijven volhouden dat ik boven alles uit ben op bekeringen tot het christendom", aldus de aartsbisschop.

"Vandaag schreef een andere krant dat de moordenaars van Swami Laxmanananda Saraswati (de hindoeleider wiens moord leidde tot het antichristelijk geweld "red), maoïstische militanten zijn maar dat die door een andere groep worden gesteund. Daarbij wordt er naar mij gewezen."

De extremistische hindoe-organisatie Sangh parivar blijft volgens mgr. Cheenath bewust "deze leugens verspreiden om al haar misdaden te rechtvaardigen, hoewel iedereen weet dat het valse verzinsels zijn. Het probleem is dat het stilzwijgen van de deelstaatregering en van de centrale overheid deze leugens ondersteunt."

Harde realiteit
"De harde realiteit is dat geweld tegen christenen nog steeds een feit is en allerminst een opgelost probleem vormt. Ik denk dat opnieuw hindoe-extremistisch geweld kan losbarsten, niet alleen in Kandhamal, maar ook in de rest van het land. De Sangh parivar zal niet stoppen tot het doel is bereikt: het christendom in Kandhamal en de hele staat Orissa uit te wissen."

Martelaarschap

"Er is geen plek op mijn lichaam waar ik niet geslagen ben", zei father Bernard. Mgr. Cheenath: "De extremisten sloegen hem urenlang met breekijzers, speren en houten knuppels voor zij hem naakt achterlieten. Zijn bloed werd vergoten voor Kandhamal in de ware zin van het woord, om het geloof van de christenen van nu aan te moedigen en te ondersteunen. Het voedt het zaad van het geloof voor toekomstige generaties.
De Sangh parivar richt zich specifiek tegen onze zusters, onze priesters en onze religieuze leiders die zich zonder bijbedoelingen keihard inzetten voor mensen in nood, de gemarginaliseerden en armen. De extremisten zijn tegen het werk van de missionarissen, omdat dit bijdraagt tot de emancipatie van de armen en gemarginaliseerden en hen bevrijdt van uitbuiting en onderdrukking.

Gedwongen bekeerd

Veel mensen die tijdens de geweldsgolven werden gedwongen Hindoe te worden, zijn teruggekeerd naar de kerk. Nu zijn ze vrij van de diepe angst en intense pijn die zij hebben geleden toen ze werden gedwongen tot het hindoeïsme te accepteren. Onze priester Bernard is een van hen. Afkomstig uit de lokale jeugd, een jongeman van deze grond die door God tot priester werd gekozen opdat voor Kandhamal zelfs lijden tot de dood toe, een teken wordt van de verrezen Christus voor zijn broeders. We moeten de Heer danken voor dit geloofsgetuigenis van het geloof.
Van de 50.000 ontheemde christenen uit Kandhamal, verblijven er tenminste tien- tot vijftienduizend noodgedwongen buiten het district. Zo"n 15 duizend zijn dakloos. Anderen zijn teruggekeerd naar hun huizen die op dit moment worden hersteld. Maar wij weten niet, wanneer de harmonie zal terugkeren in dit mooie land van ons."

Bron: AsiaNews