Orissa: christenen leven in een "harde werkelijkheid"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De leider van de All India Christian Council schetst de problemen waarmee christenen ruim een jaar na de pogrom geconfronteerd worden.
orissa-burnt-church_w

De leider van de All India Christian Council schetst de problemen waarmee christenen ruim een jaar na de pogrom geconfronteerd worden.

Christenen in Orissa leven een "harde werkelijkheid" en de Kerk speelt "op het niveau van gewone mensen een belangrijke rol om sociale en maatschappelijke structuren te herstellen, en om moed en kracht aan de slachtoffers te geven". Dit zegt John Dayal, oprichter en leider van de All India Christian Council (AICC). Hij schetst de problemen waarmee christenen in de Indiase deelstaat geconfronteerd worden ruim een jaar nadat ze het slachtoffer werden van een pogrom van radicale hindoes.

Bedreigingen en dwang
"Met uitzondering van een paar linkse partijen, heeft het politieke establishment niet geprotesteerd toen het geweld losbrak in december 2007 en augustus 2008", aldus Dayal. Hetzelfde geldt voor de media, die nog steeds een "zeer vertekend beeld geven". "Het gros van de 5000 verwoeste huizen van christenen is niet herbouwd", vertelt hij verder, terwijl "bedreigingen en dwang tot op de dag van vandaag blijven doorgaan". De grootste zorg van de AICC-leider is echter het ontbreken van gemeenschapszin tussen mensen en de noodzakelijke basis om de harmonieuze co-existentie te herstellen die sinds duizenden jaren het gebied karakteriseerde.

Rol van de Kerk
Dayal gelooft dat lokale religieuze instellingen een belangrijke rol spelen bij het vernieuwen van de kapotgemaakte samenleving in Orissa: "Zelfs als was de Kerk verbrijzeld, diep gewond en overweldigd door de omvang van het geweld, het is nog steeds haar plicht om de fundamenten te bouwen waarop de samenleving in Orissa zich weer kan oprichten en die de deelstaat tot een plaats zullen maken waar christenen vrij, veilig en in harmonie met andere religies kunnen leven." (AsiaNews)