Orissa: beloning voor doden christenen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Hindoe-fundamentalisten in de Indiase deelstaat Orissa loven premies uit voor het doden van christelijke leiders, de vernietiging van hun eigendom, of het afbranden van kerkgebouwen.
india-200-x-152

Hindoe-fundamentalisten in de Indiase deelstaat Orissa loven premies uit voor het doden van christelijke leiders, de vernietiging van hun eigendom, of het afbranden van kerkgebouwen.

Deze nieuwe escalatie van de toch al gespannen situatie heeft de Indiase regering doen besluiten een speciale eenheid binnen de veiligheidstroepen op te zetten om de golf van geweld te stuiten. Tijdens een ontmoeting met hoge politiefunctionarissen heeft Minister van Binnenlandse Zaken Shivraj Patil gezegd dat alleen speciale eenheden de slachtoffers en ontheemden voldoende veiligheid kunnen bieden. Doelgericht

Volgens de Indiase christelijke koepelorganisatie (AICC) variëren de beloningen naar gelang de ‘waarde’ van het doel. Voor het doden van een priester op dominee wordt doorgaans 200 euro uitgeloofd, al wordt de prijs ook in voedsel, benzine, of alcohol aangeboden.Om de zuivering van christenen te voltooien trekken de fundamentalisten ook vrouwen aan om de christenen op het platteland te vermoorden. Die zouden in het geheim worden getraind om met zwaarden en knuppels te doden. Daarvoor zouden speciale trainingskampen zijn opgezet door de Bajrang Dal, de jeugdafdeling van de nationalistische hindoepartij Vishwa Hindoe Parishad. Evacuatie

Volgens de Britse organisatie Release International zijn er vanuit de vluchtelingenkampen 25 priesters geëvacueerd. Er zijn nog zo’n 250 geestelijken in de vluchtelingenkampen en die vormen de belangrijkste doelwitten van de fundamentalisten. Behalve de constante dreiging van geweld zien de christenen ook nog de winter tegemoet. "Duizenden christenen in de vluchtelingenkampen worden nu geconfronteerd met de ontberingen van de winter", aldus Andy Beer, hoofd van Release International.

Bron: KN/AsiaNews