Oproep tot eenheid en einde aan de oorlog in Syrië

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De synodes van de Melkitisch katholieke en Grieks-orthodoxe Kerken zijn sinds 18 juni aan de gang in Libanon. Terwijl de bisschoppen baden voor de ontvoerde Syrische bischoppen, bekritiseerde de patriarch van Antiochië, de westerse beslissing om wapens na
20130624_beiroet_synode_300

De synodes van de Melkitisch katholieke en Grieks-orthodoxe Kerken zijn sinds 18 juni aan de gang in Libanon. Terwijl de bisschoppen baden voor Mgrs bouls Yazigi en Youhanna Ibrahim, ontvoerd op 22 april, bekritiseerde Gregorius III Laham, patriarch van Antiochië, de westerse beslissing om wapens naar de rebellen te sturen. Volgens de bisschoppen, hebben christenen in Syrië en Libanon de plicht om te getuigen van het evangelie met hun leven. Dit is de ware "politieke actie" en de plicht die iedere gelovige moet ondernemen. De Melkitische Kerk plant het opzetten van een solidariteitscomité in Syrië om de behoeftigen te helpen en voor de wederopbouw van vernietigde of beschadigde kerken.

De leiders van de katholieke en orthodoxe kerken openden op 18 juni hun respectievelijke synodes in Beiroet om de ernstige situatie van de christelijke gemeenschappen in Syrië te bespreken, gevangen tussen de strijdende sjiieten en soennieten, wiens conflict nu overgeslagen is naar buurland Libanon. De Grieks-orthodoxe synode wordt gehouden in het Balamand Klooster. Dat van de Melkitisch katholieke kerk is aan de gang in het Ain Trez klooster, in het Aley district.
Bij de start van hun respectievelijke vergaderingen, deden katholieke en orthodoxe prelaten een gezamenlijke oproep voor de eenheid van alle christenen, biddend voor de bevrijding van Mgr. Youhanna Ibrahim en Boulos Yazigi, de twee bisschoppen die op 22 april ontvoerd aan de rand van Aleppo zijn.

"Wij zijn niet bang. We leven in moeilijke, zware omstandigheden in de regio, dit is de waarheid die niemand kan negeren," zei Mgr. John X Yazigi, de Grieks-orthodoxe patriarch van Antiochië en de broer van Mgr. bouls Yazigi, in een interview met de Libanese krant Daily Star net voor de start van de Synode Vergadering. "Wij zijn kinderen van geloof en moed, we houden vast aan het land waar we wonen, en we dragen de boodschap [van God] in ons hart, en dat zullen we dapper en zonder angst blijven doen."
De bisschop legde uit dat zijn broer nog leefde en werd vastgehouden in Turkije, maar dat had hij nog geen direct contact met de ontvoerders heeft gehad.

Vanuit Ain Trez, de thuisbasis van de Melkitische katholieke kerk, heeft Gregorius III Laham, patriarch van Antiochië, het besluit van de Verenigde Staten en een aantal andere Europese landen om wapens te sturen naar de rebellen bekritiseert. Door deze beweging "zal de bevolking worden geconfronteerd met meer problemen" dan in het verleden.
Volgens de prelaat is de positie van de westerse landen onbegrijpelijk. "Het is alsof de wereld niet meer in staat om te begrijpen wat de taal van wapens, oorlog, vernietiging, geweld en terrorisme is."
Wapens, voegde hij eraan toe, voeden "het geweld en de haat alleen maar, en leiden tot meer doden, vernietigen, verplaatsing en meer lijden, economisch, sociaal, de gezondheid van families, jongeren, studenten en werknemers".

Om deze reden, deed Laham een beroep op de internationale gemeenschap voor een onmiddellijke stopzetting van alle wapenleveringen, en voor de grote mogendheden in de wereld om samen te werken aan een politieke oplossing in plaats van bij te dragen aan de "verdeling" van de Arabische wereld langs politieke, sociale, religieuze en tribale lijnen.

Sprekend tot zijn bisschoppen, schetste de patriarch het plan van de Kerk om een centraal ‘solidariteitscomité" in Syrië op te richten om de hulpverlening te coördineren en uit te voeren, evenals het monitoren van congregaties en het registreren van beschadigde of vernietigde kerken.
Hij heeft ook de oprichting voorgesteld van subcommissies in Libanon, Egypte, Jordanië, Irak, Koeweit en andere Arabische en Europese landen om de centrale commissie in haar werk te ondersteunen.

"Wij hopen dat onze broederbisschoppen ons zullen helpen in dit streven… en daarmee hopen we voorbereid te zijn, praktisch, om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan die onze aanwezigheid vereisen en de begeleiding die we als christenen nodig hebben," aldus Laham.

Volgens Gregoriuis; ‘solidariteit komt voort uit het geloof dat wij één kerk zijn, één lichaam, één christelijke familie, één natie, en dit geloof vertaalt zich in goede werken en vooral in proactieve liefde jegens mensen in nood, en diegene in nood is het kind van de kerk."
"Dit", drong hij aan, "is de ware politieke actie en de heilige plicht die wij moeten vervullen met durf, ijver, liefde, toewijding, oprechtheid en waardigheid".

Bron: Asianews

Foto: Asianews