Oppositie bereid tot vredesconferentie Syrië later dit jaar

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Syrische Nationale Coalitie zal deelnemen aan de gesprekken in Genë¨ve op voorwaarde dat Bashar al-Assad niet meer betrokken zal zijn bij de toekomst van Syrië. Als voorwaarde vooraf eisen de oppositieleiders...
20131111Syrie_vredesconferentie

De Syrische Nationale Coalitie zal deelnemen aan de gesprekken in Genë¨ve op voorwaarde dat Bashar al-Assad niet meer betrokken zal zijn bij de toekomst van Syrië. Als voorwaarde vooraf eisen de oppositieleiders: vrije toegang van humanitaire organisaties tot de oorlogsgebieden en de vrijlating van alle politieke gevangen. Na twee dagen van onderhandelen bereikte de SNC dit akkoord met zijn leden, waaronder zich enkele leiders van het Vrije Syrische leger bevonden. Tot nu toe heeft het regime van Assad elke voorwaarde vooraf van de zijde van de rebellen, verworpen. Hij ziet hen als terroristen.

In een verklaring van gisteravond zei Monzer Azbik, de persofficier van de SNC, dat de groep een beroep doet op president Assad de macht op te geven en geen rol meer te spelen in welke overgangsregering dan ook. Azbik’s verklaring kwam één dag na het tekenen van de overeenkomst door de gemeenschap- oudsten uit Qudsaya, een voorstad van Damasacus, waarin men akkoord ging met de tijdelijke opheffing van een controlepost van het leger, om zo de bevoorrading van voedsel in het door de rebellen gecontroleerde en al een maand lang belegerde gebied, mogelijk te maken.

In de afgelopen weken heeft Jarba Ahmad, de leider van de SNC al laten blijken de intentie te hebben deel te willen nemen aan Genë¨ve maar hij werd sterk bekritiseerd door verschillende groepen strijders die niet bereid zijn tot een compromis met het regime. De Verenigde Naties, de Verenigde Staten en Rusland hebben de afgelopen maanden geprobeerd een vergadering te beleggen voor eind november in Genë¨ve maar zij werden gedwongen deze bijeenkomst te verzetten naar een latere datum omdat de rebellen en de oppositie het niet eens konden worden.

Ladkhar Brahimi, de Verenigde Naties en de speciale afgezant voor Syrië van de Arabische Liga zeiden vorige week dat alle bij de gesprekken betrokken partijen "worstelen" om later dit jaar een conferentie te beleggen. Op 25 november zal Brahimi diplomaten ontmoeten uit de Verenigde Staten en Rusland met het doel te komen tot een nieuw plan om landen te dwingen te stoppen met geweld en vervolgens een dialoog aan te gaan.

De Syrische burgeroorlog begon in maart 2011 in de nasleep van de Arabische Lente. Tot dusverre heeft het 100.000 levens gekost en negen miljoen mensen ontheemd of vluchteling gemaakt. Volgens de hulporganisaties heeft meer dan de helft van de bevolking humanitaire steun nodig om de winter door te komen.

Bron en foto: AsiaNews