Opnieuw Somalische Christen vermoord

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In het Zuidwesten van Somalië is on- langs het onthoof- de lichaam gevon- den van een Christelijke man die eind augustus
20110913somalie02

In het Zuidwesten van Somalië is onlangs het onthoofde lichaam gevonden van een Christelijke man die eind augustus werd ontvoerd.

Volgens ooggetuigen werd Juma Nuradin Kamil door drie vermoedelijke Islamitische extremisten gedwongen in een auto te stappen. Na een zoektocht door leden van zijn geloofsgemeenschap werd zijn op straat gedumpte lichaam gevonden.

 

Al Shabaab

De ontvoering en de manier waarop Kamil vermoord is wijst op het werk van leden van de Moslimfundamentalistische al Shabaab. De militante groepering heeft banden met al-Kaida en heeft gezworen Somalië te ontdoen van het Christendom. Al Shabaab controleert een groot deel van Somalië, waaronder het gebied waar momenteel hongersnood heerst.

Volgens leden van de ondergrondse Kerk in Somalië is het bij al Shabaab gebruikelijk om mensen die zij verdenken van Christelijk geloof of sympathieën voor westerse idealen te onthoofden.

 

Bang

"Onze broeder heeft drie jaar geleden ingestemd met het Christelijk geloof en hij was vast overtuigd van zijn geloof in God. We hem enorm missen."

Volgens een bewoner van de streek was hij op weg naar huis toen hij een menigte mensen ontzet naar het dode lichaam zag staren.

"Ik begreep niet direct wat er aan de hand was totdat ik hoorde dat er iemand onthoofd was. Zijn hoofd lag op zijn borst."

De lokale bevolking durfde het lichaam niet te begraven uit vrees dat al Shabaab haar in verband zou brengen met de Christelijke bekeerling. Nadat het lichaam twee dagen op straat had gelegen is het in het geheim door onbekenden begraven.

Een bron in Mogadishu met banden met de ondergrondse Kerk in Somalië bevestigde de moord op Kamil.

 

Schrikbewind

Het aantal militanten van al Shabaab varieert volgens schattingen tussen de 3.000 tot 7.000. De groep streeft een strikte versie na van de sharia (islamitische wet) en probeert die op te leggen aan de bevolking in het gebied waar al Shabaab heer en meester is.

De overgangsregering in Mogadishu die probeert controle te krijgen over het land, behandelt Christenen iets beter dan de al Shabaab-extremisten. Hoewel hij zegt gematigd te zijn heeft president Sheikh Sharif Sheik Ahmed een versie van de sharia aangenomen die de doodstraf oplegt aan afvalligen van de Islam.

 

Eerdere moorden

In april doodden leden van al Shabaab in de plaats Shalambod de 21-jarige Christen Hassan Adan Adawe. In januari werd in Warbhigly, een dorp aan de rand van Mogadishu, een moeder van vier kinderen gedood wegens haar Christelijk geloof. De 36-jarige Asha Mberwa werd voor de ogen van haar dorpsgenoten de keel doorgesneden.

 

Bron: Compassdirect