Opnieuw Pakistaanse Christen gearresteerd om godslastering

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Volgens de politie werd een tweede Christelijke man gearresteerd, hij wordt beschuldigd van het beledigen van de Islam in een historische zaak die valt onder de omstreden Pakistaanse wetgeving m.b.t. godslastering. Politie...
20131022Pakistan

Volgens de politie werd een tweede Christelijke man gearresteerd, hij wordt beschuldigd van het beledigen van de Islam in een historische zaak die valt onder de omstreden Pakistaanse wetgeving m.b.t. godslastering. Politie officier Mian Azeem vertelde dat Irfan Mashi, medewerker in een glaswinkel in de hoofdstad van Punjab, op zondag werd gearresteerd, vijf dagen nadat de eigenaar van de winkel gevangen gezet werd. Hij voegde eraan toe dat Adnan Mashi, de hoofdverdachte, nog steeds op de vlucht is.

De broers Adnan en Irfan en Mushtaq, de eigenaar van de winkel, zijn de eerste Pakistani die aangeklaagd worden onder alle drie de secties van de strenge Pakistaanse wetten m.b.t. godslastering en die mogelijk ter dood veroordeeld kunnen worden, zo vertelt Adnan Gill, de coördinator van de nationale commissie voor vrede en gerechtigheid , die werd opgericht door de Pakistaanse Katholieke bisschoppenconferentie. Na beschuldigingen dat zij beledigende taal geuit zouden hebben over de Islam en de profeet Mohammed, in een boek dat werd geschreven door een moslim, worden ze aangeklaagd volgens het wetboek van strafrecht. Dit wetboek verbiedt: buitensporige godsdiensten, het verdacht maken van de Koran en het ontluisteren van de profeet.

"Het is oneerlijk deze zaak in te dienen op grond van artikel 295B over het verdacht maken van de Koran", zei Adnan, hij legt uit dat de mannen beschuldigd worden van het schrijven in een religieuze tekst en niet in het Islamitische heilige boek zelf. De aanklager is een lid van JUD (Jamaat-ud-Dawa) een liefdadigheidsorganisatie die in 2008 door de V.N. werd bestempeld als dekmantel voor de terroristische organisatie Lashkar-e-Taiba. JUD zegt geen enkele band te hebben met terroristen.

Dit geval van godslastering in Pakistan vormt een hoogtepunt in een hele serie, die de aanzet werd voor een controverse in het Westen en onder Christenen. Eerder deze maand arresteerde de politie de jonge christen Asif Pervaiz en zette hem gevangen vanwege beschuldigingen dat hij moslims sms’jes gestuurd heeft met een godslasterlijke inhoud. Rimsha Masih, een veertien jaar oud, christelijk meisje werd in augustus van vorig jaar, wekenlang, vastgezet in een zeer streng beveiligde gevangenis, voordat ze werd vrijgesproken. Zij zou, afgelopen november, de Koran toch niet ontheiligd hebben.

Ondertussen werd Asia Bibi, een christelijke moeder van vier kinderen gedurende vier jaar gevangen gezet op beschuldiging van het drinken van water uit een beker die alleen door moslimvrouwen gebruikt mocht worden. Volgens de commissie van de Rechten van de Mens werden in Pakistan, sinds 1988, meer dan 1000 zaken van godslastering ingediend.