Opnieuw hulp voor gevluchte Iraakse Christenen

Project
Een jaar na de massale uittocht van meer dan 120.000 Christenen uit het Iraakse Qaraqosh als gevolg van een inval van Islamitische Staat (IS) steunt Kerk in Nood nieuwe projecten voor noodhulp en geestelijke steun.
ACN-20141012-14449

Tot vorig jaar augustus was Qaraqosh de stad in Irak met het grootste aantal Christelijke inwoners. Sinds het Koerdische leger zich terugtrok voor de terroristen van IS, leven de meesten van hen als straatarme vluchtelingen in Irak. Anderen vluchtten naar buurlanden als Libanon, Jordanië en zelfs het eveneens onveilige Syrië. Kerk in Nood steunt projecten in al deze landen.

In Irak zelf steunt de organisatie de priesters van het aartsbisdom van Mosoel. Deze Syrisch-Katholieke priesters zijn naar Erbil gevlucht bij de bezetting van Mosoel en de Nineveh-vlakte. Daarbij zijn zij hun kerken, woningen en persoonlijke bezittingen kwijtgeraakt. Door financiële steun van Kerk in Nood kunnen de priesters zich inmiddels al een jaar inzetten voor de vluchtelingen in Erbil.

Het meest recente project buiten Irak betreft de verjaagde Christenen in het naburig Syrië. Daar wonen Melkitisch- en Syrisch-Katholieke families in de Armeense wijken van Homs. Sinds 2011 heeft Kerk in Nood, dankzij alle weldoeners, de lokale Kerk met meer dan € 8.000.000 aan giften kunnen helpen. Regina Lynch, directeur van de afdeling Projecten van Kerk in Nood: “Deze projecten verzekeren het voortbestaan van Christenen in Irak en het verdere Midden-Oosten. Wij zijn dankbaar dat we als Kerk in Nood, dankzij het medeleven van onze weldoeners, in staat zijn om de mensen die in hun eigen omgeving op de vlucht zijn, weer hoop kunnen geven.”

Kerk in Nood steunt de lokale kerkelijke instellingen ook in hun operationele kosten, het drukken van Bijbels en andere boeken, voorzieningen voor huisvesting, loon en medische behandelingen. Men gaat ervan uit dat ongeveer 8,2 miljoen mensen in Irak hulp nodig hebben. Van hen zijn 3,1 miljoen mensen sinds augustus 2014 van eigen huis en haard verdreven. Bijna een derde van alle giften gaat naar veilige woonruimten voor de dakloze vluchtelingen.

Dit project is een voorbeeld van ons werk. Uw gift zal aan dit of een soortgelijk project ten goede komen en het pastorale werk van Kerk in Nood mogelijk maken.
Foto: Kerk in Nood