Opnieuw haatteksten abdij Jeruzalem

dinsdag, 19 januari 2016
Nieuws
De Duitse benedictijnenabdij Dormitio in Jeruzalem is in de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 januari beklad met haatteksten als ‘dood de Christenen, de ketterse vijanden van Israël’ en ‘wraak voor de Israëlieten’.
Abij-Jeruzalem

Dat meldt de subprior van de abdij, pater Schnabel Nikodemus OSB, in een persverklaring op de website van Dormitio. Ook de naburige Grieks-orthodoxe kerk en Armeense begraafplaatsen zijn beklad met haatteksten. Allen liggen vlakbij de berg Sion, waar het graf van koning David. Volgens pater Nikodemus zijn rechts-radicale joden verantwoordelijk voor de haatteksten.

De pater zegt dat de monniken al ruim drie jaar lang wekelijks last ondervinden van “een agressieve bijeenkomst met luide muziek en gezang door rechts-radicale joden, in de buurt van het graf van David”. Hij beklaagt zich dat in de omgeving van het klooster geen bewakingscamera’s hangen, hoewel dit door de Israëlische veiligheidsdiensten was toegezegd in 2013, toen de abdij ook doelwit was van vandalen.

De politie heeft de haatteksten overgeschilderd met rode en zwarte verf. Volgens de pater is dit zeer onprofessioneel gebeurd. “Dit heeft de schade aan het gebouw verergerd; maar veel van de graffiti is nog steeds leesbaar”, aldus pater Nikodemus. De benedictijnse monniken roepen de veiligheidsdiensten op passende maatregelen te nemen “tegen deze haatmisdaad”, en de veiligheidssituatie op de berg Sion te verbeteren “zoals beloofd in de zomer van 2013”.

Pater Nikodemus laat weten dat de monniken “dankbaar” zijn “voor de overweldigende solidariteit van al onze vrienden in Israël” nadat het klooster wederom doelwit was van vandalisme. In 2014 werd ook al eens brand gesticht in de abdij. “Wij als monniken van de Abij van Dormitio zullen niet ophouden te bidden voor verzoening, gerechtigheid en vrede – ook voor de daders van vanavond, dat de haat uit hun harten mag verdwijnen.”

(KN)