Opnieuw geweld tegen Indiase christenen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In de Indiase deel- staten Chhattisgarh en Kerala is het eer- der deze maand tot ernstige gewelds- uitbarstingen tegen christenen gekomen, meldt...
20130327_India01

In de Indiase deelstaten Chhattisgarh en Kerala is het eerder deze maand tot ernstige geweldsuitbarstingen tegen christenen gekomen, meldt AsiaNews.

Op 13 maart sloopte een groep hindoefundamentalisten, begeleid door gemeente- en politieambtenaren een kerkgebouw waarvan werd gezegd dat het illegaal was. De lokale geloofsgemeenschap in Gadia, in het disctrict Jagdalpur, probeerde in te grijpen, maar werd fysiek en verbaal aangevallen door de extremisten. Ook vrouwen en kinderen werden daarbij niet gespaard.

Voordat het kerkgebouw zelf te lijf werd gegaan, verbrandden de fundamentalisten, maar ook ambtenaren bijbels, muziekinstrumenten en kerkbanken. Ook werden gewijde voorwerpen ontheiligd.

Drie dagen eerder bestormden honderden hindoe-extremisten een protestantse gebedsdienst in het dorp Chirayinkeezzh (district Trivandrum, Kerala) en sloegen met houten stokken in op de aanwezigen. Een van de gelovigen liep daarbij ernstig hoofdletsel op. Als reden voor de aanval werd aangevoerd dat de geloofsgemeenschap hindoes onder dwang tot het christendom zou bekeren.

Sajan K. George, voorzitter van de Wereldraad van Indiase Christenen (GCIC), heeft een dringende oproep gedaan aan de Nationale Mensenrechtencommissie van India. "Dit is voor christenen de belangrijkste periode van het jaar", aldus George. "De christelijke minderheden moeten meer bescherming en veiligheid krijgen."

"Deze antichristelijke sentimenten beloven weinig goeds voor een rustige en plechtige religieuze viering van de Verrijzenis van de Heer", aldus de GCIC-voorzitter. Hij roept de autoriteiten op tot betere bescherming van de christelijke burgers en de waarborging van de grondwettelijke vrijheid van godsdienst. "Het is een grof schandaal dat overheden die verplicht zijn de burgers te beschermen, zelf samenspannen met de extremisten en geweld tegen een minderheidsgroepering ontketenen".

Een paar dagen eerder, op 10 maart, honderden hindoe-extremisten aangevallen een gebedsdienst van de Broeders Vergadering Kerk, in het dorp Chirayinkeezzh (Trivandrum district, Kerala), het verslaan van de aanwezigen met houten stokken. Een christelijke leed aan ernstige verwondingen aan het hoofd. De hindoes vielen de gemeenschap beschuldigd van het beoefenen van gedwongen bekeringen.

Bron en foto: AsiaNews