Opnieuw dreiging christenen in Noord-Irak

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In Noord-Irak dreigt een nieuwe menselijke catastrofe voor minderheden. Lokale etnische en religieuze minderheden lopen de kans na een aanwezigheid van duizenden jaren weggevaagd te worden door strijd tussen koerden en Arabieren over controle in de vlakt
800px-northern_iraq_landscape-200-x-150

In Noord-Irak dreigt een nieuwe menselijke catastrofe voor minderheden. Lokale etnische en religieuze minderheden lopen de kans na een aanwezigheid van duizenden jaren weggevaagd te worden door strijd tussen koerden en Arabieren over controle in de vlakte van Ninivee. Dat meldt Human Rights Watch (HRW).

In zijn jongste rapport, getiteld "op kwetsbare grond", schrijft de mensenrechtenorganisatie dat christenen, Yazidi’s, Shabakken en Turkmenen ingeklemd zitten in de gevechten tussen Arabieren en koerden die elkaar controle betwisten over het grondgebied en bodemschatten over de provincie Ninivee met als hoofdstad Mosoel.
Het rapport staat uiterst kritisch tegenover het beleid van de Koerdische Regionale Regering (KRG), die probeert haar controle uit te breiden over betwiste gebieden, van Sinjar in Noordwest-Irak tot Mandali in de provincie Diyala, inclusief Kirkuk. HRW veroordeelt de voortdurende pogingen van de koerdische regering in Erbil om de minderheden in hun grondgebied de "koerdificeren" om electorale en politieke steun te winnen.

Getto
Tegelijkertijd smoren koerdische troepen dissidente geluiden door "intimidatie, bedreigingen, willekeurige arrestatie en gevangenneming van diegenen die overheersing door KRG weerstaan. Als grootste meerderheid (400.000) zijn vooral de christenen het slachtoffer van dit beleid. Bronnen zeggen dat de koerdische overheid in de (oorspronkelijk christelijke) Ninivee-vlakte een soort getto willen creëren onder het mom van grotere veiligheid. Toch "kan niemand ontkennen dat er koerdische vervolging van christenen plaatsvindt," zegt een jonge christelijke vader die vanuit Baghdad naar het noorden vluchtte. "Er komt meer en meer bewijs dat suggereert dat achter de ontvoering en moord van onze priesters die tegen de plannen voor Ninivee zijn, het werk van koerden is. Hetzelfde geldt voor de druk op christenen in Mosoel, die hun op de vlucht joeg.

Referendum
Toch blijft Kirkuk cruciaal in deze ontwikkeling. Een samengaan met christenen zou de koerden de economische en strategische controle over het gebied geven, dat het grootste olieveld is in Irak. De status van Kirkuk is nog niet vastgesteld. Het referendum dat deze status zou moeten vastleggen is jarenlang uitgesteld omdat men vreesde voor de gevaarlijke spanningen die dat zou teweegbrengen. Christelijke leiders van de lokale Chaldese Kerk, vooral aartsbisschop Louis Sako van Kirkuk, heeft de koerdificering van christenen gelaakt en om bescherming van de centrale regering en Amerikaanse troepen gevraagd. Veel christenen echter die om veiligheidsredenen naar het noorden getrokken zijn, klagen over de ‘stilte" van religieuze autoriteiten over de vervolging door de koerdische regering. Sommigen zeggen zelfs dat enkele priesters "openlijk de koerdische plannen en de verkiezingscampagne van de koerdische PDK van president Barzani steunen."

Bron: AsiaNews