Opnieuw aanslag op kerk in Kirkuk

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Voor de zoveelste keer is een Christelijke kerk in de Noord-Irakese plaats Kirkuk het doelwit geweest van een bomaanslag. In de nacht van zondag op maandag ontplofte in Kirkuk een bom naast de Syrisch-orthodoxe Kerk van Sint-Ephraim, de "Petrus voor de Sy
20110816Irak01

Voor de zoveelste keer is een Christelijke kerk in de Noord-Irakese plaats Kirkuk het doelwit geweest van een bomaanslag. In de nacht van zondag op maandag ontplofte in Kirkuk een bom naast de Syrisch-orthodoxe Kerk van Sint-Ephraim, de "Petrus voor de Syrisch orthodoxen". De kerk ligt juist enkele honderden meters van de Chaldeeuwse kathedraal in het centrum van de stad. De bom explodeerde om 1.30u plaatselijke tijd en er waren geen persoonlijke slachtoffers.

Het incident is de jongste aanslag in een reeks aanvallen op de Christenen in Kirkuk en hun kerken. Op 2 augustus ontplofte een autobom voor de Syrisch katholieke kerk van de Heilige Familie, waarbij 15 gelovigen gewond raakten. Schrijnend was deze aanslag vooral omdat de aartsbisschop van Kirkuk, mgr. Sako, juist daarvoor een omvangrijke hoeveelheid medicijnen had geschonken aan de islamitische gemeenschap in de stad. Want dat islamitische fundamentalisten achter de aanslag zitten, lijkt zeker.

Begeerd gebied

Maar alsof het nog niet genoeg was, werd er op dezelfde dag een autobom geplaatst bij een Presbyteriaanse kerk in de stad. Dat deze aan het calvinisme verwante kerk ook doelwit was van aanslagplegers duidt erop dat er een campagne aan de gang is in Irak om Christenen te verdrijven en dat het niet uitmaakt om welke denominatie het gaat. In die zin kunnen de herhaaldelijke waarschuwingen van mgr. Sako begrepen worden dat het gevaar bestaat dat het Christendom in zijn geheel zal verdwijnen uit Irak. Overigens wist men de bom bij de Presbyteriaanse kerk onschadelijk te maken voordat hij zou gaan ontploffen. Naast islamitische extremisten zouden er ook groepen achter de aanslag kunnen zitten die lokale vetes uitvechten. Maar het 900.000 inwoners tellende Kirkuk is bovendien gelegen bij de belangrijkste olievelden in Irak. Om die reden is het vaak door verschillende etnische groepen begeerd gebied geweest. Met name Arabieren, Turkmenen en koerden hebben geprobeerd hun macht daar te laten gelden. De laatsten streven er bovendien naar het gebied rond Kirkuk te annexeren en deel te laten worden van koerdistan. Arabieren en Turkmenen willen het daarentegen onder het centraal Irakees gezag laten vallen. In het kader van deze politieke context probeert men de bevolking van Kirkuk te intimideren en te verdrijven, te beginnen met Christenen. (bron: AsiaNews)