Opleiding van Grieks-katholieke priesters (Roemenië)

Project
In de Roemeense stad Cluj bereiden zich momenteel 16 jonge mannen voor op het priesterschap. De stad is de zetel van de eparchie Cluj-Gherla, een bisdom van de Grieks-katholieke kerk van Roemenië.
20111215omenie009

In de Roemeense stad Cluj bereiden zich momenteel 16 jonge mannen voor op het priesterschap. De stad is de zetel van de eparchie Cluj-Gherla, een bisdom van de Grieks-katholieke kerk van Roemenië. Het omvat het noordwesten van Transylvanië. Het bisdom is in 1853 opgericht en de bisschopszetel werd in 1924 verplaatst van Gherla naar Cluj, vanwaar de huidige naam.

Hoewel Roemenië voornamelijk orthodox is, zijn er al eeuwen lang ook andere christelijke gezindten geworteld in Transsylvanië: lutheranen en gereformeerden en ook rooms-katholieken en Grieks-katholieken. Zij hebben een zeer bewogen geschiedenis gemeen, die voor allen even pijnlijk is geweest. Tijdens de communistische dictatuur is bijvoorbeeld de Grieks-katholieke kerk met geweld ingelijfd bij de orthodoxe kerk. Maar ondanks de onderdrukking en de vervolgingen heeft zij het niet opgegeven. In 1989 werd zij gerehabiliteerd. Het Grieks-katholieke seminarie van Cluj-Gherla, genoemd naar de evangelist Johannes, werd in 1991 weer geopend.

Sindsdien heeft de katholieke hulporganisatie ‘ Kerk in Nood ‘ de opleiding van jonge priesters van de Grieks-katholieke kerk steeds ondersteund. Mgr. Florentin Crihălmeanu, bisschop van Cluj-Gherla, heeft in 2011 ook om hulp verzocht. ‘ Kerk in Nood ‘ heeft hem een steunbedrag van 8000 euro verstrekt.

Projectcode: 423-01-79

Elke gift die wij ontvangen zal aan de beschreven of gelijksoortige projecten besteed worden om de pastorale activiteiten van Kerk in Nood mogelijk te maken.