Opleiding jonge priesters in het bisdom Katiola (Ivoorkust)

Project
In de afgelopen tien jaar is Ivoorkust regelmatig in het nieuws geweest. Dit West-Afrikaanse land waarin 60 verschillende etnische groepen er in slaagden vreedzaam samen te leven was van 2002 tot 2007 het toneel van een bloedige burgeroorlog....
20121015ivoorkust007

In de afgelopen tien jaar is Ivoorkust regelmatig in het nieuws geweest. Dit West-Afrikaanse land waarin 60 verschillende etnische groepen er in slaagden vreedzaam samen te leven was van 2002 tot 2007 het toneel van een bloedige burgeroorlog. Nu deze oorlog voorbij is wordt Ivoorkust nog steeds, zo nu en dan, opgeschrikt door hevige conflicten. In feite is het land verdeeld in een door de rebellen gecontroleerd noorden en een door de overheid gecontroleerd zuiden. Het diocees Katiola ligt in het gebied dat door de rebellen wordt beheerst en dat veel te lijden had onder de gevechten. Na de oorlog komt het Kerkelijk leven maar langzaam en moeilijk op gang. De armoede is bijzonder groot en neemt toe in omvang, de littekens van de oorlog zijn nog lang niet geheeld. Toch is er ook goed nieuws. De meeste priesters van het diocees zijn jong en ongeveer 80 % is nog niet in het 15e jaar van hun professie, d.w.z. jonger dan 40.

De katholieke kerk bestaat ook nog niet zo lang in het diocees Katiola. Vier jaar geleden vierde het diocees zijn honderdste verjaardag. De 21 parochies liggen verspreid over een gebied van 33.000 km2 en liggen meestal ver uit elkaar. De katholieken vormen maar 11% van de totale bevolking. Bisschop Ignace Bessi Dogbo zou graag zien dat de priesters uit zijn diocees niet alleen een goede basisopleiding krijgen maar ook voortdurende bijscholing zodat ze de vele uitdagingen waar de Kerk van Katiola voor staat aankunnen. Daarom is hij van plan de jonge priesters drie maal per jaar te laten samenkomen voor een vervolgopleiding. Het beoogde programma omvat een groot aantal verschillende onderwerpen. Een jonge priester wordt bijvoorbeeld geleerd hoe een parochie financieel op eigen benen kan staan. Maar ook wil hij dat de priesters hun ideeën en ervaringen met elkaar delen en hun roeping verdiepen.

Kerk in Nood ondersteunt dit programma, waar 31 priesters bij betrokken zijn, van harte en heeft een bijdrage van 10.000 euro beloofd. Dat betekent 322 euro per priester voor drie bijeenkomsten, geen groot bedrag maar een belangrijke investering in de toekomst van dit diocees dat nog maar langzaam van de burgeroorlog aan het herstellen is.

Projectcode: 116-04-79

Dit voltooide project is een voorbeeld van ons werk. Als u een soortgelijk project wilt steunen geef dan het bovenstaande referentienummer op bij het overmaken van uw gift.Hartelijk dank.