Opleiding 40 Karmelieten Madagaskar

Project
ACN-20160202mg35604

Project op Madagaskar
In het begin waren het steeds weer gevaarlijke avonturen: slechts enkele maanden vóór de dood van hun grote stichteres, Teresia van Avila, staken in maart 1582 vijf paters Karmelieten in Lissabon van wal, om via zee de kust van het huidige Angola te bereiken, dat destijds onder de heerschappij viel van de Portugese koning. Een storm maakte een einde aan deze onderneming. Hun schip zonk en de dappere paters verdronken in de oceaan. Toen niet lang daarna een tweede poging werd ondernomen, werd het schip door zeerovers gekaapt. De religieuzen werden aan het strand van een Kaapverdisch eiland aan land gespoeld. Een van hen stierf, de anderen lukte het om naar Sevilla terug te keren. Pas twee jaar later slaagden drie karmelieten er eindelijk in om het huidige Angola te bereiken. Toch bestond de missiepost maar tot 1612.

Talrijke jonge roepingen
Daarna zou het nog drie eeuwen duren voordat de orde van de heilige Teresia van Avila zich blijvend zou vestigen in de Sub-Sahara. In de 20e eeuw waren het eerst de ongeschoeide Karmelietessen, die de orde daar vestigden. In 1921 kwamen Karmelietessen uit België in Betafo op Madagaskar aan. De eerste nederzetting van hun mannelijke medebroeders in de Sub-Sahara volgde pas in 1956 in het toenmalige Zaïre (tegenwoordig Democratische Republiek Congo). Tegenwoordig zijn er in meer dan twintig zwart-Afrikaanse landen 36 kloosters van de Karmelietessen, met meer dan 400 zusters en 65 kloosters van de Karmelieten, met ook meer dan 400 monniken en ook talrijke jonge roepingen die nog in hun opleidingsfase zijn. Madagaskar was niet alleen het eerste land, waar zich de vrouwelijke tak van de Karmel heeft gevestigd, maar het was ook het derde land waar de mannelijke tak van de orde een klooster stichtte. Sinds 1969 zijn de monniken daar vertegenwoordigd. Zij hebben momenteel 56 priesters, waarvan er 48 uit Madagaskar komen. Bovendien mag de orde zich in talrijke roepingen verheugen. Er worden momenteel 40 jonge mannen opgeleid. Eigenlijk zouden er nog meer jonge mannen graag intreden, maar ze kunnen niet allemaal worden opgenomen, omdat de orde niet in staat is voor hen te zorgen en ze op te leiden. Daarom werd het aantal met pijn in het hart tot 40 beperkt.

God vergelde het u
Onze weldoeners hebben de opleiding van deze 40 jonge ordebroeders het vorig jaar met 9.500 euro gesteund. Hun oversten bedanken, namens hen, allen die hebben geholpen. Een hartelijk “God vergelde het u” gewenst!

Projectcode: 134–06-79

Dit project is een voorbeeld van ons werk. Uw gift zal aan dit of een soortgelijk project ten goede komen en het pastorale werk van KIN mogelijk maken.
Foto: Kerk in Nood