Open brief aan politici en media

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Midden in de zomervakantie worden wij geconfronteerd met zeer slecht nieuws. De Chaldeeuws-Katholieke patriarch van Irak, Louis Raphael Sako, doet een dringende noodoproep.
ACN-20140731-11989_v3

Midden in de zomervakantie worden wij geconfronteerd met zeer slecht nieuws. De Chaldeeuws-Katholieke patriarch van Irak, Louis Raphael Sako, doet een dringende noodoproep. De gehele Iraakse bevolking die niet bereid is om zich te onderwerpen aan een radicale, fundamentalistische uitleg van de Islam, zoals die wordt verkondigd door ISIS (een terugkeer naar de 7de eeuw), dreigt etnisch te worden gezuiverd. Yazidi’s, Christenen en diverse etnische Soennieten en Sjiieten worden standrechtelijk vermoord of worden, in het geval van vrouwen en kinderen, als slaven verkocht. Degenen die de mogelijkheid en de middelen hebben vluchten met alles wat ze kunnen dragen naar de woestijn en naar de bergen. Dit is iets wat het land in meer dan 1000 jaar niet heeft gekend.

De toon van de patriarch is radicaal veranderd. Het is niet langer een vriendelijke oproep, maar een profetische stem die roept dat zonder onmiddellijke internationale interventie het oude christelijke en multiculturele mozaïek dat Irak ooit was, ophoudt te bestaan.

Een half miljoen Christenen, maar ook Moslims en andere minderheden vluchtten voor de oprukkende ISIS-militanten naar de christelijke dorpen in de Koerdische hoogvlaktes. Maar nu zijn zelfs deze dorpen in de nacht van 6 op 7 augustus met mortieren aangevallen en heeft ISIS de controle overgenomen.

De Kerk, zo zegt de patriarch, wordt van alle kanten gevraagd om hulp, voedsel, water en onderdak te bieden aan de vluchtende massa. Maar deze hulp zal niet nodig zijn als er nu geen maatregelen worden genomen die voorkomen dat de bevolking wordt uitgeroeid. De patriarch verwijt de islamitische leiders hun medeplichtige zwijgen, terwijl hun bevolking (zowel soennieten als sjiieten) wordt gedood. Geen enkel politiek Iraaks gezag (met uitzondering van de eenzijdige inspanningen van de autonome regio Koerdistan) en ook de internationale gemeenschap wil hen verdedigen.

Wij verzoeken u dringend om deze gebeurtenissen ter sprake te brengen en om per direct een oproep te richten tot de Verenigde Naties voordat het te laat is. Dit is een humanitaire catastrofe. De belegering door ISIS van de vlakte van Nineve vereist onmiddellijke maatregelen om de unieke kwetsbare minderheden van Irak te beschermen. Wij dringen aan op onmiddellijke maatregelen die een rode streep trekken rondom de christelijke dorpen en steden en Yazidi-gebieden.

De verleiding is groot om de huidige gewapende conflicten elk op zichzelf te beschouwen, maar we moeten ons realiseren dat ISIS momenteel een land binnenvalt dat grenst aan een lid van de NAVO (Turkije), terwijl het ondertussen verder oprukt richting de Middellandse Zee. Op dit moment zijn ISISstrijders in vogelvlucht amper 300 km verwijderd van Nicosia, de hoofdstad van Cyprus, nu ISIS de cruciale stad Arsal in Noord-Libanon op 2 augustus veroverde. Er is een groot risico dat deze vuurzee zich steeds verder zal verspreiden.

Wij danken u voor alles wat u doet en zult doen voor de minderheden in Irak.

Met vriendelijke groet,

Johannes Heereman von Zuydtwyck
Uitvoerend President Kerk in Nood Internationaal

Joris van Voorst tot Voorst
Directeur Kerk in Nood Nederland