Bij de aanval op een bejaardentehuis van de zusters van Moeder Teresa in Jemen is ook een priester ontvoerd. "Er is nog geen nieuws over het lot van pater Tom Uzhunnalil", aldus Mgr. Paul Hinder, nuntius in Zuid-Arabië (Verenigde Arabische Emiraten, Oman en Jemen). Volgens Mgr. Hinder zijn ‘regeringskanalen’ ingeschakeld om uit te zoeken wat er met de pater van de Salesianen van Don Bosco is gebeurd. Op het ogenblik is het nog niet te zeggen of hij dood of levend is.
Aanslag op zusters Moeder Teresa
Afgelopen vrijdag pleegden terroristen een aanslag op een bejaardentehuis geleid door de missionaressen van Liefdadigheid, beter bekend als zusters van Moeder Teresa, in Aden. De aanval kostte het leven aan twaalf burgers en vier nonnen. Zij ontvoerden ook pater Tom, een 56 jarige priester uit India. Mgr. Hinder tracht via kanalen in diverse betrokken landen uit te vinden wat er is gebeurd met de geestelijke, die ‘naar alle waarschijnlijkheid in handen is van de aanvallers’. "We weten echter niet eens of hij nog in leven is. We hebben geen duidelijk informatie. Contacten zijn gelegde om hem vrij te krijgen. We doen alles wat mogelijk is."
Volgens de autoriteiten in Jemen zit IS achter deze zware aanslag. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is echter nog niet opgeëist. "De beschikbare informatie wijst in de richting van IS", aldus een woordvoerder van de Jemenitische veiligheidsdiensten. Volgens Mgr. Hinder heeft de aanslag op het bejaardentehuis in Aden, waarbij vier zusters op bloedige wijze omkwamen, tot grote verslagenheid geleid, niet alleen onder christenen, maar ook onder Jemenieten.
Ontzetting
"De mensen in Aden, in meerderheid Jemenieten, vinden het vreselijk wat er is gebeurd. Zij hadden groot respect voor de zusters en hun werk. Ze zijn ontzet door wat is gebeurd omdat er terroristen achter zitten, ofschoon we nog niet precies weten wie de daders zijn." De terroristen vermoordden de vier zusters – zuster Anselma uit India, zuster Magruerite en zuster Reginette uit Rwanda en zuster Judit uit Kenya – evenals twaalf mensen die in het tehuis werkzaam waren. Alleen de overste, zuster Sally (ook uit India) kon aan de barbarij van de terroristen ontsnappen. Mgr. Hinder zei over haar dat zij "het land zal worden uitgebracht, wat vandaag nog zal gebeuren. Behoudens onvoorziene omstandigheden, zal ze vandaag nog naar een veilige plaats in een kloostergemeenschap buiten het land worden gebracht.
Mgr. Hinder sprak ook zijn dank uit aan paus Franciscus voor zijn duidelijke en krachtige veroordeling van de aanslag op de missionaressen van Liefdadigheid in het Angelusgebed van gisteren en sloot zich ook aan bij zijn kritiek op de onverschilligheid van de wereld. Volgend op het Mariagebed zei de paus: "Ik betuig mijn verbondenheid met de missionaressen van Liefdadigheid voor het grote verlies dat zij hebben geleden." Hij riep ook moeder Teresa aan. Moge zij "haar martelaressen, dochters van Liefdadigheid, naar de hemel begeleiden en bemiddelen om vrede en respect voor het menselijk leven."
Eerdere aanslagen op zusters
De zusters van de Missionaressen van Liefde, de kloosterorde die door moeder Teresa werd gesticht, zijn vaker het doelwit van aanslagen geweest. In juli 1998 schoot een gewapende overvaller drie zusters dood toen zij het ziekenhuis verlieten in de Jemenitische plaats Al Hudaydah. De plaatselijke autoriteiten omschreven de aanvaller als een ‘gestoorde Saoediër’. Twee van de vermoorde zusters waren afkomstig uit India – zuster Lilia en zuster Anneta, de derde kwam uit de Filippijnen.
Sinds januari 2015 is Jemen het toneel van een bloedige burgeroorlog waarbij de Soenitische overheid, gesteund door Saoedi-Arabië, zich gesteld ziet tegenover Sjiïtische Hoeti rebellen die banden hebben met Iran. In maart 2015 voerde een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië luchtaanvallen uit op de rebellen in een poging de hoofdstad te ontzetten. Volgens Saoedi-Arabië worden de Hoetis, die verbonden zijn met de gewapende groepen die trouw zijn aan de gewezen president Ali Abdullah Saleh, militair gesteund door Iran, een beschuldiging die door Iran verontwaardigd van de hand wordt gewezen. Groepen verbonden met Al Qaida en aan IS gelieerde jihadistische milities roeren zich in het land, hetgeen bijdraagt aan een spiraal van terreur en geweld.